CoolPolitika.hu

Drága lesz a kötelező hazafiasság

2010  //  Már  //  05  //  MTI

Drága lesz a kötelező hazafiasságSokba fog kerülni a szlovákiai iskoláknak az április elsején életbe lépő új hazafiassági törvény betartása - vélik egybehangzóan a pozsonyi elemzők.

A héten elfogadott jogszabály szerint minden osztályban kötelezően ki kell függeszteni a nemzeti címert, zászlót, az alkotmány bevezetőjét, a himnusz szövegét, és minden hét elején az iskolákban le kell játszani a himnuszt. Az oktatási minisztérium kimutatása szerint Szlovákiában az általános és középiskolákban mintegy 32 ezer osztály van. A Sme című liberális napilap számításai szerint a kötelező állami jelképek beszerzése 638 ezer és 1,21 millió euró között mozoghat. Ján Mikolaj oktatásügyi tárcavezető már bejelentette, hogy a költségeket az iskoláknak maguknak kell majd biztosítaniuk, mert az állam egy centet sem ad erre a célra. Az állandó anyagi problémákkal küszködő iskoláknak ez újabb terhet jelent. A pénzt az őket fenntartó települési önkormányzatoknak vagy a megyéknek kell előteremteniük.

 

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) alelnöke szerint rengeteg homályos része van a hazafiasságról szóló törvénynek. A politikus az Új Szó című szlovákiai magyar napilapnak nyilatkozva elmondta: nem világos például, hogy az állami jelképeket milyen formában, mekkora méretben kell elhelyezni az osztálytermekben. Ami a költségeket illeti, Berényi azt tanácsolja, hogy az intézmények az őket „felügyelő” minisztériumtól kérjenek támogatást. -Szerintem az önkormányzatok ne költsenek erre egy centet se, ha a kormány kitalálta ezt, akkor fizesse is meg a költségeket – mondta. Úgy véli, az önkormányzatok a belügyminisztériumhoz, az iskolák pedig az oktatásügyi minisztériumhoz fordulhatnak támogatásért. A hazafiassági törvényt a szlovákiai sajtó egybehangzóan bírálja, és feleslegesnek, értelmetlennek minősíti.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés