CoolPolitika.hu

Döntött az EU

2012  //  Már  //  23  //  MTI

Döntött az EUMegállapodtak az európai uniós tagországok külügyminiszterei pénteken arról, hogy az Indiai-óceán térségében a kalózkodás visszaszorítása érdekében zajló uniós katonai műveletet kiterjesztik a szomáliai partokra.

A brüsszeli külügyi értekezleten született döntés azt mutatja, hogy az unióban a stratégiaváltás pártolói kerültek többségbe, hiszen a művelet elsődleges célja eddig a kereskedelmi, illetve nemzetközi segélyszállító hajók megvédelmezése volt a tengeri támadásoktól. A témáról kiadott közlemény nem részletezi pontosan, milyen új akciókra készül az unió, de diplomáciai források korábbi közlése szerint a művelet keretében immár lehetőség lesz arra, hogy az unió hadihajói és helikopterei tüzet nyissanak szárazföldi célpontokra, például a kalózok teherautóira, üzemanyagkészleteire, a part mentén horgonyzó hajóikra is. Továbbra sincs szó szárazföldi műveletről a kalózellenes művelet keretében.

 

A miniszterek megerősítették azt a múlt havi elvi döntésüket is, hogy két évvel, 2014 végéig meghosszabbítják az Atalanta néven 2008 óta futó missziót. Határoztak arról is, hogy közel 15 millió eurós költségvetést biztosítanak a kiterjesztett művelethez. A közlemény szerint a szomáliai kormány is beleegyezését adta ahhoz, hogy növekedjék az unió hozzájárulása a kalózellenes fellépéshez. Az uniós Tanács döntésében minden bizonnyal szerepet játszott az is, hogy a térségben visszaszorulóban van a kalózok tevékenysége. Tavaly az első negyedév után jelentősen visszaesett az elfogott kereskedelmi hajók száma, és a hanyatló trend a közlések szerint idén is folytatódik.

 

A brüsszeli uniós külügyminiszteri találkozó egy részén jelen volt Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is. A két szervezet együttműködik, összehangolt tevékenységet folytat Szomália partjainál is, bár a NATO továbbra is a tengeri hadműveletekre korlátozza tevékenységét.    Az EU és a NATO összesen tíz hadihajóval van jelen a térségben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés