CoolPolitika.hu

Diszkrimináció erősödésére figyelmeztetnek

2012  //  Ápr  //  26  //  MTI

Diszkrimináció erősödésére figyelmeztetnekAz elmúlt időszakban a közép- és kelet-európai országok állampolgárait érő diszkriminatív intézkedésekre hívta fel a figyelmet tíz térségbeli EU-tagország, köztük Magyarország néppárti európai parlamenti delegációjának vezetője José Manuel Durao Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez intézett levelében.

A levél társkezdeményezői Gyürk András magyar és Jacek Saryusz-Wolski lengyel néppárti delegációvezetők voltak - derül ki a témáról Brüsszelben kiadott közleményből. Magyarország, Lengyelország, Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia képviselői a levélben emlékeztetnek: Hollandiában a szélsőséges Szabadságpárt (PVV) még februárban honlapot indított, hogy az ott élő kelet-európai munkavállalókkal szembeni negatív tapasztalatoknak és véleményeknek platformot adjon. Belgiumban pedig egy szélsőséges flamand párt (Vlaams Belang) hasonló internetes oldalt indított a bevándorlókkal kapcsolatos visszaélések jelentésére. A levélírók arra is emlékeztetnek: múlt héten Svájc bejelentette, hogy korlátozza a 2004-ben az unióhoz csatlakozott közép- és kelet-európai országokból érkező polgárok bevándorlását.

 

Az aláírók határozottan elítélik ezeket az intézkedéseket. "Ezek a diszkriminatív akciók szembemennek az alapvető európai értékekkel, mint az emberi méltóság, szabadság, egyenlőség, jogbiztonság és az emberi jogok tisztelete. Ezek az elfogadhatatlan jelenségek a közép- és kelet-európai polgárokat másodosztályú polgárokká alacsonyítják, és az unió alapjainak - az európai polgárok közötti egyenlőség - lerombolásával fenyegetnek " - áll a levélben. "A diszkrimináció minden formája elfogadhatatlan, érkezzen akár az Európai Unión belülről vagy kívülről. Ezek a diszkriminatív jelenségek veszélyes precedenst teremtenek és felbátoríthatják a szélsőséges politikai erőket, hogy hasonló akciókat kezdeményezzenek a közép- és kelet-európai polgárokkal szemben. Ez rendkívül veszélyes következményekhez vezethet, úgy mint az idegengyűlölet, az extrémizmus és a szélsőjobboldali irányzatok megerősödése, egyben mély megosztottságot teremthet az európai nemzetek között, ezáltal gyengítve az egész Európai Uniót" - fogalmaz a szöveg.

 

A delegációvezetők felszólítják az Európai Bizottságot, hogy "a közös európai értékek védelmében erélyesen lépjen fel ezen és minden más, az uniós polgárokat megkülönböztető intézkedés ellen". José Manuel Barrosót arra szólítják: lépjen fel a kettős mércével szemben, és gyakoroljon nyomást a diszkriminatív intézkedések megszüntetése érdekében.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés