CoolPolitika.hu

Diplomáciai bonyodalom egy rasszista vicc miatt

2010  //  Okt  //  09  //  MTI

Diplomáciai bonyodalom egy rasszista vicc miattIndia bekérette a külügyminisztériumba csütörtökön Új-Zéland diplomáciai képviseletének vezetőjét tiltakozásul, amiért az új-zélandi televízió reggeli hírműsorában egy újságíró gúnyolódott egy indiai miniszter nevén.

India azt állítja, hogy az új-zélandi tv reggeli műsorának házigazdája, Paul Henry szándékosan rosszul ejtette ki és kifigurázta az indiai miniszter asszony, Sheila Dikshit nevét. A miniszter gyakran szerepel a hírekben, mert a múlt hónapban őt bízták meg azzal, hogy vegye gondjaiba a csúfos kudarccal fenyegető Commonwealth játékok előkészületeit.

 

Az asszony nevét Dick Shit-ként ejtette ki az újságíró, amely angolul férfi nemi szervet és ürüléket jelent. Ezután eltréfálkozott a szavakkal, jóllehet egy kollégája az élő adásban figyelmeztette, hogy a név helyes kiejtése a dixit-hez hasonlatos. Henry azonban nem érte be ennyivel, így folytatta: "a név találó, hiszen indiai". A bekéretett új-zélandi diplomatának, Rupert Holborownak átadtak egy írásbeli tiltakozást, amelyről az indiai külügyminisztérium közleményt is kiadott: "tudomására hoztuk, hogy a kormány határozottan és egyértelműen elítéli az illető újságíró rasszista megjegyzéseit, amelyek India számára teljességgel elfogadhatatlanok."

 

A találkozó után Holborow nyilatkozatban ítélte el a tv-kommentárt, amely "kulturálisan érzéketlen, nem helyénvaló és közönséges" volt. Új-Zéland lakosságának mintegy három százaléka, azaz 100 ezer ember indiai származású, a kínaiak után ez a második legnagyobb ázsiai közösség.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés