CoolPolitika.hu

Diadalmenetben tért vissza a kitoloncolt lány

2010  //  Már  //  16  //  MTI

Diadalmenetben tért vissza a kitoloncolt lányA francia közvélemény felkarolta egy Franciaországból februárban kitoloncolt 19 éves, illegális bevándorlónak számító marokkói diáklány ügyét: a tiltakozások nyomán Nicolas Sarkozy elnök egy hete részleges amnesztiában részesítette Najlae Lhimert. Hétfőn a lány már vissza is tért a Loiret megyében lévő Olivet városában lévő középiskolájába, ahol folytatja tanulmányait.

Najlae esete nagy port vert fel Franciaországban, ahol a lány 15 éves kora óta élt: azért keresett ott menedéket, mert Marokkóban szülei egy általuk kiválasztott férfihoz akarták feleségül adni, akit ő nem is ismert. A lány Franciaországban a bátyjánál lakott és a Párizstól 120 kilométerre lévő Olivet városában járt gimnáziumba. Csakhogy szülei után bátyjával sem volt szerencséje: a testvére többször is megverte, ezért február 19-én Najlae elment a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen és védelmet kérjen. Ott viszont azonnal letartóztatták és kitoloncolták, mert kiderült, hogy egy korábbi határozat értelmében már november 24-én el kellett volna hagynia az országot - így másnap egy Casablancába tartó repülőgépen találta magát.

 

A francia hatósági döntés ellen azonnal felemelte szavát a Réseau éducation sans frontieres (RESF - Határok nélküli oktatási hálózat) nevű civil szervezet, majd több más polgárjogi egyesület és Loiret megye szocialista képviselője is. A tartományi választások előtt a kormánytöbbség számára is kínos esetet végül Nicolas Sarkozy államfő oldotta meg azzal, hogy a március 8-i nőnapon bejelentette: kész amnesztiát adni a diáklánynak. Najlae egy évre szóló ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott, ezalatt rendezheti tartózkodási engedélyét, addig pedig folytatja tanulmányait.

 

Franciaország marokkói konzulátusa azonnal kiállította számára a vízumot, és szombaton valamennyi francia média, tévéhíradó előkelő helyen tudósított a lány visszatéréséről. Az Orly-Sud repülőtéren iskolatársai és a hazatéréséért küzdő szervezetek képviselői, politikusok fogadták, virágokkal és tapssal köszöntötték. A lány rögtön elutazott Olivet városába, ahol egy barátnője fogadta be, hétfőn pedig a média számos képviselője is tudósított arról, hogyan köszöntötték lelkes iskolatársai. -Boldog vagyok, hogy visszatérhettem a gimnáziumba, s hogy mindenkivel újra találkozhattam - mondta a hirtelen médiasztárrá vált diáklány az AFP-nek.

 

Najlae kiutasítása azonban nem egyedülálló eset volt. Az RESF nyilatkozatban szögezte le, hogy a francia földön hasonló helyzetben lévő fiatalok ezreit fenyegeti hasonló sors. A legtöbb esetben olyanokról van szó, akik - miután családjukkal vagy különböző más módokon Franciaországba kerültek - rendes iskolai tanulmányokat folytatnak lakóhelyükön, de nem tudták beszerezni az állandó tartózkodáshoz vagy a francia állampolgársághoz szükséges papírokat. Több más ilyen helyzetben lévő fiatalnak is el kellett hagynia az országot és azóta sem térhetett vissza. Najlae is emlékeztetett egy másik marokkói diák, Hassane esetére: őt tavaly márciusban utasították ki, és azóta sem térhetett vissza.

 

Loiret megye szocialista képviselője törvényt kíván kezdeményezni az ilyen helyzetben lévő fiatalok védelmére - egyébként hasonló javaslat korábban a kormánytöbbség soraiban is született.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés