CoolPolitika.hu

Dánia ellenőriz a határain

2011  //  Máj  //  13  //  MTI

Dánia ellenőriz a határainDánia felújítja a határellenőrzést Németországgal és Svédországgal közös határain - közölte szerdán Claus Hjort Frederiksen dán pénzügyminiszter, miután a kormány megállapodott erről az egyik szélsőjobboldali párttal.

-Megállapodtunk arról, hogy mielőbb visszaállítjuk a dán határokon a vámellenőrzést - nyilatkozta újságíróknak Hjort Frederiksen, aki szerint ez két-három héten belül megtörténik. -Az elmúlt években azt láttuk, hogy növekszik a határok átjárhatóságával összefüggő bűnözés - indokolta a lépést, amely azonban a schengeni megállapodás keretén belül marad. Ennek értelmében, bár állandó jelleggel állomásoznak majd vámtisztviselők a határokon, de csak esetlegesen ellenőrzik majd az áthaladó járműveket. A határposztokat felszerelik majd új elektronikus vizsgálóberendezésekkel, rendszám-azonosító készülékekkel - részletezte a dán miniszter, aki elmondta, hogy a Svédországot Dániával összekötő Öresund hídon is lesznek vámosok.

 

A kisebbségi kormányt kívülről támogató szélsőséges Dán Néppárt szerint az ellenőrzéssel sikerül majd megfékezni az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés növekedését. Az Európai Bizottság várja a dán kormány tervének pontos szövegét. A schengeni megállapodás ugyan lehetővé teszi a határellenőrzés felújítását, de annak átmenetinek kell lennie. A Schengen-tagországok bizonyos esetekben, például nagyszabású sportesemények idején, vagy a belbiztonság fenyegetésekor nyúlhatnak a rendkívüli eszközhöz, ilyenkor elegendő csak tájékoztatni Brüsszelt. Hogy mi tekintenek a "belső biztonság fenyegetésének", azt a tagállamok saját hatáskörükben ítélik meg.

 

Az Európai Unió belügyminiszterei éppen csütörtöki ülésükön foglalkoznak első alkalommal a schengeni rendszer reformjával, amelyet Olaszország és Franciaország közösen kezdeményezett a közelmúltban. Azt akarják, hogy az ellenőrzést szükség esetén az eddigiekhez képest könnyebben vezethessék be. Nem ért ezzel egyet sem az Európai Parlament, sem az Európai Bizottság, mint ahogy az EU soros elnökségét ellátó Magyarországnak is az a véleménye, hogy a schengeni megállapodás felfüggesztéséhez csak mint legutolsó eszközhöz szabadna nyúlni, és akkor abban a lehető legtöbb tagállam vegyen részt. Mint a magyar elnökség az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozta, a határellenőrzés eltörlése az EU egyik alapvető vívmánya, azt érintetlenül kellene hagyni. A dániai határellenőrzés felújítása becslések szerint 29 millió euróba kerülne, évi fenntartása pedig 24 milliót emésztene fel.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés