CoolPolitika.hu

Csuklyát húzott a fejére

2012  //  Már  //  29  //  MTI

Csuklyát húzott a fejéreRendreutasításban részesült Bobby Rush demokratapárti képviselő, amiért szerdán az ülésteremben csuklyát húzott a fejére, ekképpen tiltakozva amiatt, hogy egy Floridában februárban lelőtt fekete fiú gyilkosát még mindig nem vonták felelősségre.

A 77 éves, afroamerikai politikus felszólalása közben levette a zakóját és az alatta viselt pulóver kapucniját a fejére húzta, a szemüvegét pedig napszemüveggel cserélte fel. "Csak attól, hogy valaki csuklyát visel, nem válik banditává" - hangoztatta Rush.    A ház ülésén elnöklő Gregg Harper republikánus képviselő kikapcsoltatta Rush mikrofonját, arra a házszabályra hivatkozva, hogy az ülés ideje alatt a teremben tilos kalapot viselni. Az emelvényen szónokló képviselő csak azután hagyta abba a felszólalást, hogy észrevette: egy biztonsági őr elindult felé.    Bobby Rush a 17 évesen megölt Trayvon Martin ügye miatt protestált ily módon.

 

A fiút február 26-án az Orlandóhoz közeli Sanfordban halt meg. A végzetes estén Martin elment a szállásáról édességet venni, de a települési önkéntes rendész őrjárat vezetője, a 28 éves George Zimmerman gyanúsnak találta őt - a hírek szerint azért, mert kapucnis pulóvert viselt -, követni kezdte, majd dulakodás után agyonlőtte. Az elkövető önvédelemre hivatkozott és még mindig szabadlábon van, az áldozat családja azonban rasszista indíttatású bűncselekményről beszél (Zimmerman spanyol ajkú, apja fehér, anyja perui)  és részrehajlással vádolta meg rendőrséget.    Martin szülei kedden Washingtonban az amerikai képviselőház demokrata párti tagjaival találkoztak, s halálos incidens az elmúlt hetekben Amerika-szerte rasszizmus-ellenes tiltakozásokat váltott ki.

 

Zimmerman, aki bosszútól félve rejtőzködik, az incidens után azt vallotta, hogy a fiú támadta meg őt. A rendőrség helyt adott beszámolójának, így a tényállás szerint a férfi önvédelemből ölt. A képletet tovább bonyolítja, hogy Zimmerman verzióját megerősíteni látszik az Orlando Sentinel című lap kiszivárgott hatósági információkra és szemtanúkra hivatkozó, a héten megjelent beszámolója is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés