CoolPolitika.hu

Csúcsra járó amerikai és orosz fegyverexport

2008  //  Okt  //  31  //  coolpolitika

Csúcsra járó amerikai és orosz fegyverexport  Az Egyesült Államok és Oroszország a világ két elsőszámú fegyverexportőre. Tavaly az előző évihez képest csaknem 30 százalékkal növelték katonai célú eladásaikat - áll abban a jelentésben, amelyet az amerikai kongresszus számára készítettek.

Az Egyesült Államok 2007-ben 24,8 milliárd dollár értékben kötött fegyvereladási szerződéseket, ami csaknem kétszerese az előző évinek, amikor is 16,7 milliárd dollárnyi  hadi exportot könyvelhetett el. Az Egyesült Államok exportja 41,5 százalékát teszi ki a világ legális fegyverkereskedelmének.

Oroszország 10,4 milliárd dollárért adott el fegyvereket tavaly, míg 2006-ban 8,1 milliárd dollár értékben exportált. Jelenleg a világ összforgalmának a 17,4 százaléka az övé.

A harmadik helyen Nagy-Britannia áll 9,8 milliárd dolláros fegyvereladással. A britek is jelentősen növelték exportjukat, 2006-ban még csak 4,1 milliárd dollár értékben sikerült katonai eszközöket eladniuk.

Tavaly a legnagyobb vásárlók Szaúd-Arábia, India és Pakisztán voltak. Szaúd-Arábia 10,6 milliárd dollárt költött importfegyverekre, India 5, Pakisztán pedig 4,2 milliárdot.   

A stockholmi SIPRI nemzetközi intézet adatai szerint tavaly fegyverekre rekordösszeget, 1339 milliárd dollárt költöttek a világon - emlékeztetett a Korreszpondent hírügynökség. 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés