CoolPolitika.hu

Csökkenti iraki jelenlétét a CIA

2012  //  Jún  //  05  //  MTI

Csökkenti iraki jelenlétét a CIAA háború idején elért szintnek kevesebb mint a felére fogja csökkenteni Irakban állomásozó embereinek létszámát az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) - írta keddi számában meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.

A háború idején Irakban szolgáló CIA-ügynökök létszáma meghaladta a 700 főt; ez volt a kémszervezet legnépesebb külföldi "állomása". A fél évvel az amerikai csapatok kivonása után végrehajtandó létszámcsökkentés eredményeképpen az országban ennek az állománynak csak a 40 százaléka marad. A csökkentést az teszi szükségessé, hogy az iraki hatóságok ellenzik a jelentősebb amerikai jelenlétet az országban, ami komoly kihívások elé állítja a CIA-nak az közel-keleti országon belüli tevékenységét. Az irakiak még a terrorelhárítás területén is visszafogták együttműködésüket az amerikaiakkal.

 

A lapot tájékoztató források a létszámcsökkentésre vonatkozó pontos számokat nem árulták el, mint ahogy azt sem, hogy a leépítendő állományon belül milyen a titkos akciókat végrehajtó ügynökök és az elemzők aránya. Arról sem kapott tájékoztatást a The Wall Street Journal, hogy az Irakból távozó ügynököket hol fogják majd alkalmazni.

 

A lap szerint a CIA-emberek bevetésének lehetséges terepe Jemen és Mali lehet. A létszámcsökkentés ugyanakkor olyan időpontban történik, amikor az Irakkal szomszédos Szíria egyre közelebb sodródik egy átfogó polgárháborúhoz, amelynek szításában az al-Kaida iraki szervezete is szerepet játszik. A másik szomszéd, Irán kiterjedt fedett tevékenységet folytat a térségben. Washington egyébként Irakban kénytelen volt csökkentenie diplomáciai képviseletének létszámát, valamint erősen visszafogta a helyi rendőrség kiképzését célzó programját is.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés