CoolPolitika.hu

Csökkentették a volt kommunista államügyész büntetését

2010  //  Már  //  27  //  MTI

Csökkentették a volt kommunista államügyész büntetésétFelére csökkentette a Ludmila Brozová-Polednová volt csehszlovák kommunista államügyészre kiszabott szabadságvesztést a cseh legfelsőbb bíróság - közölte a Právo című cseh lap pénteken.

Az újság szerint a bírói testület döntését a múltbeli államfői kegyelmi rendeletekkel indokolta. A legfelsőbb bíróság döntése azt jelenti, hogy az egyetlen csehszlovák államügyész, akit az ötvenes évekbeli koncepciós perekben való részvételéért elítéltek és hat évre börtönbe küldtek, már egy év múlva szabadlábra kerülhet. A törvények szerint Brozová-Polednovának, aki egy éve van börtönben, büntetése egyharmadának letöltése után joga van kérnie szabadlábra helyezését.

 

Az akkor 87 esztendős Brozová-Polednová tavaly márciusban vonult börtönbe. A mostani döntés nem nyilvános bírósági tárgyaláson született. Tekintettel magas korára, a volt államügyész már kérte szabadlábra helyezését, de azt mind a bíróság, mind Václav Klaus államfő elutasította. Brozová-Polednová 1950-ben közreműködött Milada Horáková korabeli polgári demokrata politikus halálra ítélésében. A prágai városi bíróság gyilkosság elkövetésében találta bűnösnek.

 

Csehországban a mai államhatalom az ügyet jelképesnek és precedens értékűnek tekinti, mint annak bizonyítékát, hogy a múlt legsúlyosabb bűnei nem évülhetnek el. Az ötvenes évek elején Csehszlovákiában lezajlott koncepciós pereknek összesen mintegy 250 áldozatuk volt. Horáková volt az akkori kirakatperek egyetlen női halálra ítéltje. A politikus az 1948-as kommunista hatalomátvételig az élesen náciellenes Cseh Nemzeti Szocialista Párt elismert és aktív személyisége volt, akit a kommunisták az új rendszer ellenségének tekintettek. 1950. június 27-én kivégezték, annak ellenére, hogy a világ számos ismert személyisége, köztük Albert Einstein fizikus is felemelte szavát védelmében.

 

A szóban forgó perben további hárman életfogytig szóló büntetést kaptak, míg öt személyt 15-től 28 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek. Az ítéleteket az 1968-as reformidőszak, a "prágai tavasz" idején semmisnek nyilvánították, Horákovát azonban csak az 1989-es rendszerváltás után rehabilitálták. Brozová-Polednová a maga 88 évével jelenleg a csehországi börtönök legidősebb lakója.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés