CoolPolitika.hu

Csökkentenék a volt kommunista tisztségviselők nyugdíját

2011  //  Feb  //  09  //  MTI

Csökkentenék a volt kommunista tisztségviselők nyugdíjátTöbb mint két évtizeddel a rendszerváltás után a cseh kormány azt mérlegeli, hogy csökkenti az egykori kommunista párti tisztségviselők (CSKP) és a kommunista Állambiztonsági Szolgálat (STB) alkalmazottainak nyugdíját; az így megtakarított összegből pedig megemelnék az egykori ellenzékieknek fizetett nyugdíjakat - számolt be róla kedden a Mladá Fronta Dnes című liberális cseh napilap.

A törvényjavaslatot, amelyet várhatóan szerdán vitat meg a cseh kormány, a koalíciós TOP 09 párt terjesztette elő. -Szeretnénk, hogy mindazok, akik másoknak szenvedést okoztak - tehát akik Csehszlovákia Kommunista Pártjának aktív tisztségviselői és az Állambiztonsági Szolgálat tagjai voltak -, valamint más hasonló személyek büntetésben részesülnének. Mérlegeljük, milyen legyen a pénzbüntetést formája. Például adó formájában - közölte a lappal Petr Gazdík, a TOP 09 képviselői frakciójának vezetője.

 

A koalíció több vezető politikusa - például Alexandr Vondra védelmi miniszter, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) alelnöke és Radek John belügyminiszter, a Közügyek pártjának elnöke - is támogatja a javaslatot.    "Nagyszerű ötlet. Minden törvényes megoldást támogatni fogunk" - nyilatkozta Radek John a lapnak. Az elképzelés részletei egyelőre nem ismeretesek. A javaslat szerint a volt kommunista funkcionáriusok és állambiztonságiak nyugdíját valami módon megadóztatnák. A nyugdíjcsökkentés az állambiztonsággal együttműködőket nem érintené. Arról, hogy ki minősíthető "ellenzékinek", és válik ezzel jogosulttá a magasabb nyugdíjra, egy különleges, erre a célra felállított szakértői bizottság döntene később.

 

A Mladá Fronta Dnes úgy tudja, hogy a szerinte "vitatható elképzelés" a nyílt támogatások ellenére sem aratott osztatlan sikert még a koalíció körében sem. Egyes értesülések szerint a javaslat az antikommunista ellenállásról készülő, szintén sokat vitatott törvényjavaslattal együtt kerülne a parlament elé.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés