CoolPolitika.hu

Csökkent a palesztin elnök népszerűsége

2009  //  Okt  //  19  //  MTI

Csökkent a palesztin elnök népszerűségeCsökken Mahmúd Abbász palesztin elnök népszerűsége, de mozgalma, a Fatah továbbra is megelőzi iszlamista vetélytársát, a Gázai övezetet ellenőrző Hamászt - derül ki egy vasárnap közzétett palesztin közvéleménykutatás eredményeiből.

A megkérdezettek csupán 12,1 százaléka bízik az elnökben, míg ez az arány az előző, júniusi felmérésben még 17,8 százalék volt. A vizsgálatot készítő Jeruzsálemi Média- és Kommunikációs Központ (JMCC) szerint Abbász népszerűségvesztésének fő oka az a döntése, amellyel (kezdetben) elfogadta az ENSZ úgynevezett Goldstone-jelentéséről szóló szavazás elhalasztását. Később azután meggondolta magát, és elfogadtatta a jelentést jóváhagyó határozatot a világszervezet Emberi Jogi Tanácsával.

 

Abbász lejtmenetben van, a Fatah viszont nagy előnnyel vezet a Hamásszal szemben: 40 százalék nyilatkozott úgy hogy az előbbire, és csak 18,7 százalék úgy, hogy az utóbbira szavazna a következő választásokon. A választások a palesztin alaptörvény szerint jövő január 25-én lennének, de elképzelhető a halasztásuk júniusra, a jelenleg aláírásra váró palesztinközi megbékélési egyezmény sorsának függvényében.

 

A JMCC - 1200 ciszjordániai és gázai övezeti palesztin felnőtt körében végzett - felmérése azt is mutatja, hogy a palesztinok mélységesen kiábrándultak Washington békeerőfeszítéseiből. A megkérdezettek 58,4 százaléka szerint Barack Obama amerikai elnök lépései nem fognak változtatni a dolgokon, 23,7 százalék szerint igen, 12,9 százalék pedig úgy gondolja, hogy egyenesen rontani fogják a helyzetet.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés