CoolPolitika.hu

Csökken India nyelvi sokfélesége

2010  //  Már  //  02  //  COOLPOLITIKA

Csökken India nyelvi sokféleségeBoa Senior az utóbbi időben sokat panaszkodott, hogy nem tud már visszaváltani az anyanyelvére. Az idős hölgy már csak visszaemlékezni tudott gyermekkora dalaira és történeteire.

Az India keleti partjainál egy kis faluban élő hölgy volt az egyetlen, aki beszélte a bo nyelvet, mióta az édesanyja harminc éve meghalt. Boa Senior minden reggel beszélt madaraihoz az ősi nyelven, remélve, hogy így ősei meghallják és megértik őt.

 

Miután február negyedikén meghalt, vele együtt az egyik legrégebbi nyelv is eltűnt a földről. „Vele együtt egy olyan kultúra tűnt el, amely hatalmas tudás birtokában volt a természetről és a biológiai sokfélesgéről”- mondta az Új-Delhi egyetem nyelvésze-a nyelv több száz szót ismert különböző madarakra és több tucatot például a különböző bambuszfajtákra.

 

A nyelv az andamán nyelvcsalád tagja volt, kihalásával már csak öt ilyen nyelvet beszélnek az indiai szubkontinens területén. Az UNESCO felmérése szerint a ma Indiában beszélt 1635 nyelv közül 196-ot fenyegeti a kihalás veszélye, mivel ezeket a nyelveket már csak nagyon kevesen és főleg idős emberek beszélik. Közéjük tartozik az andamán nyelv is, melyet már csak öten beszélnek az országban.

 

A többnyelvűség mindig is az indiai kultúra szerves részét képezte. „De egy nyelv nem akkor hal ki, amikor már nem él olyan ember, aki beszélné. Hanem akkor, amikor már nem használják egymás között otthon az emberek”- mondta az egyetem nyelvésze.
(CoolPolitika)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés