CoolPolitika.hu

Csődvédelmet kért egy katolikus rend

2011  //  Máj  //  02  //  MTI

Csődvédelmet kért egy katolikus rendCsődvédelmet kért a Keresztény Testvérek nevű római katolikus rend észak-amerikai, New Yorkban bejegyzett ága, miután az utóbbi időben megszaporodott a gyülekezet több tagja ellen szexuális visszaélés vádjával indított kártérítési perek száma.

A legtöbb panasz Seattle térségéből érkezett a Keresztény Testvérek ellen, amely számos iskolát és árvaházat működtet az Egyesült Államokban és Kanadában - mondta Michael Patterson, a seattle-i katolikus érsekség ügyvédje. Patterson a csődvédelmi kérelem benyújtásával kapcsolatban megjegyezte: -Ez egy nagyon szomorú nap, és csalódottak vagyunk, hogy idáig jutott a dolog.

 

Michael Pfau seattle-i ügyész csütörtökön beszámolt róla, hogy az elmúlt 5 évben szexuális visszaélés és nemi erőszak miatt több mint 50 eljárást folytattak le a gyülekezet észak-amerikai tagjai ellen. A rend, illetve a seattle-i főegyházmegye eddig összesen 25,6 millió dollárt fizetett ki a panaszosoknak. Az esetek közül 35 a nemrég megszűnt Briscoe Memorial School árvaház és bentlakásos iskola falain belül történt. A Washington állambeli Kentben alapított intézet dolgozói több esetben nemi erőszakot követtek el a gyerekek sérelmére, nem ritkán pedig molesztálták és verték őket. -Ez egy nagyon mocskos hely volt - fogalmazott Pfau. Az ügyész elmondta, hogy még számos per függőben van, amelyet a rend által működtetett iskolákban és árvaházakban elkövetett szexuális visszaélések miatt indítottak

 

-A Keresztény Testvérek a gyermekgondozásért pénzt kértek, és a diákokat olyan személyekre bízták, akikről tudott volt, hogy követtek már el nemi visszaélést. Mindezt persze titokban tartották, és ez a mostani csődvédelmi kérelem csak újabb próbálkozás arra, hogy elkerüljék a felelősségre vonást - mutatott rá Pfau. A Reuters brit hírügynökség telefonon megkereste a gyülekezet egyik szóvivőjét, ő azonban nem volt hajlandó nyilatkozni a történtekről. A Keresztény Testvérek nevű, 1802-ben Írországban alapított rend azután került támadások kereszttüzébe, hogy az ír kormány tavaly jelentést tett közzé a gyülekezet által fenntartott iskolákban elkövetett súlyos és módszeres visszaélésekről.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés