CoolPolitika.hu

Csodaként ünneplik a kamaszok megmenekülését

2010  //  Nov  //  28  //  COOLPOLITIKA

Csodaként ünneplik a kamaszok megmenekülésétMiközben pénteken remegő lábbal partra szállt a Fidzsi-szigeteken az a három kamasz fiú, aki ötven napot töltött egy kis csónakban a Csendes-óceánon hányódva, falujukban határtalan örömmel ünnepelték megmenekülésüket.

A 14 éves Etueni Nasau, a 15 éves Samu Pelesa és az ugyancsak 15 éves Filo Filo három és félméteres, nyitott alumínium motorcsónakban sodródott 1300 kilométere céljától, a Csendes-óceán hajózási útvonalaitól távol fekvő vizekre. A motor feltehetően lerobbant, ezért hányódott lélekvesztőjük irányíthatatlanul. A fiúkra lefogyott, kiszáradt és alaposan legyengült, de kitűnő szellemi állapotban talált rá szerdán egy új-zélandi halászhajó. A hazafelé tartó San Nikunau legénysége az utat akarta lerövidíteni, így botlottak bele a kis csónakba, amelynek október 5-én eltűnt utasait napokig kereste az új-zélandi légierő, ám végül lemondtak róluk.

 

Az egyik fiúnak már a halászhajóról sikerült értesítenie nagymamáját, hogy életben vannak. A hír futótűzként terjedt el az Új-Zéland és Hawaii között félúton fekvő Tokelau-szigetek ötszázlelkes falujában, ahol két hete gyászszertartással búcsúztak a gyerekektől, akikről azt hitték, hogy az óceánba vesztek. -Ez egy csoda, ez egy csoda - ismételgette Filo Filo apja az új-zélandi rádiónak nyilatkozva. -Az egész falut felvillanyozta a hír, kiabáltak, dalra fakadtak, és egymás nyakába borultak az utcán. Mindenki csak a jó hírt kiáltozta - mesélt az ünneplésről az apa. Tai Fredricsen, a San Nikunau első tisztje elmondta, hogy a fiúk, akik egy szomszédos szigetre indultak a csónakkal, két kókuszdiót vittek magukkal. Az ötven nap alatt fogtak néhány repülőhalat és egy sirályt is sikerült elkapniuk, amely a csónakra szállt le megpihenni. Más ennivalójuk nem volt. Esővizet is gyűjtöttek, ám mikor elfogyott, az utolsó napokban már annyira szomjasak voltak, hogy tengervizet ittak.

 

A gyerekeket, akikkel a Fidzsi-szigeteken kötött ki a halászhajó, azonnal egy helyi katonai kórházba szállították. Egyelőre nem képesek szilárd ételt fogyasztani, ezért folyadékkal táplálják őket. -Súlyosan dehidratálódtak; amikor partra szálltak látni lehetett, hogy alig állnak a lábukon - számolt be állapotukról Francis Kean, a fidzsi haditengerészet parancsnoka. Mint hozzátette: a gyerekek csak akkor nyilatkoznak majd a médiának, ha már meggyógyultak. A három korallzátonyból álló Tokelau-szigeteknek mindössze 1500 lakosa van. A fiúk az Atafu szigeten élnek. A szigetcsoport - a körülötte leterülő 128 kisebb, kókuszpálmával benőtt, zömmel lakatlan szigetecskével - alig több mint 12 négyzetkilométernyi szárazfölddel rendelkezik.

(CoolPolitika)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés