CoolPolitika.hu

Csekély előnnyel vezet Obama

2012  //  Okt  //  03  //  MTI

Csekély előnnyel vezet ObamaCsekély, 3 százalékpontos előnnyel készülhet az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitájára Barack Obama amerikai elnök a The Wall Street Journal (WSJ) és az NBC News közös felmérése szerint.

A The Wall Street Journal szerdai számában közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint Obama 49:46 százalékarányban vezet a valószínű szavazók körében Mitt Romney republikánus elnökjelölt előtt, a helyi idő szerint szerda este a Denveri Egyetemről közvetítendő televíziós összecsapás küszöbén. A felmérés statisztikai hibahatára 3,4 százalékpont. Az eredmények azt mutatják, hogy a verseny ismét kiéleződött, miután Obama szeptember közepén, a két nagy párt országos konvenciója nyomán 5 százalékpontos előnyre tett szert a valószínű szavazók között.

 

Az összes szavazásra jogosult polgár körében Obama sokkal jobban áll és 51:44 százalék arányban vezet, ami egy százalékpontos javulást jelent szeptember közepéhez képest. Az elnök számára a tét tehát az, hogy aktivizálni tudja-e a a vele rokonszenvező passzív csoportokat a november 6-i választásig hátralévő egy hónapban. A szerdai amerikai lapok szerint a republikánus elnökjelöltnek a vita során valami egészen meglepő fordulattal kellene előállnia ahhoz, hogy átvegye a vezetést. A The New York Times úgy értesült, hogy a Romney-kampánystáb hónapok óta készül arra, hogy frappáns támadásokkal hozza zavarba Obamát. Az amerikaiak jelentős, a közvélemény-kutatások átlageredménye szerint 25 százalékpontos többsége azt várja, hogy a szópárbajból az elnök kerül ki győztesen.

 

A WSJ-NBC-felmérés szerint a spanyol ajkú valószínű szavazók körében Obama támogatottsága 71 százalékos. Romney támogatottsága a fehér lakosság, azon belül pedig főleg a férfiak körében erősebb.    Obama és Romney október 3-án, 16-án és 22-én, a két alelnökjelölt, Joe Biden és Paul Ryan pedig 11-én vitázik majd.

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés