CoolPolitika.hu

Csehország támogatja Szerbia csatlakozását

2012  //  Nov  //  05  //  MTI

Csehország támogatja Szerbia csatlakozásátSzerbia mindig számíthat Csehország támogatására, amikor felmerül az Európai Unióhoz való szerb csatlakozás kérdése - jelentette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter hétfőn Prágában azt követően, hogy tárgyalásokat folytatott Ivan Mrkic szerb külügyminiszterrel.

Mrkic egynapos munkalátogatást tett Csehországban. Az Európai Unió bővítése a cseh külpolitikai kiemelt céljai közé tartozik, s ennek kapcsán Schwarzenberg úgy vélte, hogy Szerbia sikeresen halad az EU-ba vezető úton. "Mi mindig Szerbia oldalán fogunk állni, függetlenül attól, ki a cseh külügyminiszter; a cseh külpolitika alaptétele, hogy támogatjuk Szerbiát" - szögezte le a cseh diplomácia irányítója a találkozó utáni sajtótájékoztatón.    Mrkic kijelentette, hogy a cseh-szerb kapcsolatok nagyon jók. "Csehország mindig a mi oldalunkon állt, amikor erre szükségünk volt. Így volt ez a múltban, s így van ez az Európai Unióba vezető utunk során is" - állapította meg a szerb külügyminiszter.

 

Schwarzenberg és Mrkic tárgyalásain téma volt Koszovó is. Belgrád és a függetlenségét négy évvel ezelőtt kikiáltó volt dél-szerbiai tartomány jelenlegi kapcsolatainak rendezetlensége komoly akadálya Szerbia integrálódásának az összeurópai szervezetekbe.    "A szerb és a koszovói miniszterelnök már november 7-én személyesen is megvitatja ezt a kérdést. Szerbia nyitott a tárgyalásokra" - mondta Mrkic újságíróknak.    Az Európai Bizottság legutóbbi álláspontja szerint Szerbia akkor kezdheti meg csatlakozási tárgyalásait az EU-val, amikor már "érzékelhető módon" javítja kapcsolatait Koszovóval. A "viszony rendezése" a csatlakozási tárgyalások megindulása után is folytatódhat.

 

Koszovó függetlenségét eddig nem minden állam ismerte el. Csehország viszont az első országok közé tartozott, amelyek Koszovót önálló és független államnak ismerték el. Ugyanakkor a cseh politikai vezetésen belül továbbra is éles viták vannak a kérdésben. Václav Klaus államfő például hibának tartja, hogy a kormány elismerte Koszovó függetlenségét.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés