CoolPolitika.hu

Csaknem minden nyolcadik brit külföldön született

2011  //  Máj  //  18  //  MTI

Csaknem minden nyolcadik brit külföldön születettMár csaknem minden nyolcadik brit külföldi születésű: a betelepülők száma eléri a 7 milliót a szigetországban, közülük minden tizedik kelet-európai.

A külföldi születésűek aránya a lakosságon belül 12 százalék felé közelít, az utóbbi húsz évben megkétszereződött a viszonyszám. A növekedés nagyrészt a brit Munkáspárt "nyitott kapuk" politikájának tulajdonítható, a kormányzás 13 éve alatt hárommillió külföldi vándorolt be Nagy-Britanniába. A brit statisztikai hivatal legfrissebb - áprilisban közzétett - adatai újraindították a vitát a bevándorlás szabályozásáról. David Cameron konzervatív párti miniszterelnök a kontroll híve, és szeretné visszaszorítani a betelepülők számát a mostani évi 200 ezerről pár tízezerre. Kormánykoalíciós partnere, a Liberális Demokrata Párt viszont demográfiai megfontolásokból nagy ostobaságnak tartaná a korlátozást, amely ráadásul szítaná a faji gyűlölködést.

 

Nagy-Britannia lélekszáma 61 millió, becslések szerint 20 éven belül eléri a 70-et. A növekedés kétharmadát a bevándorlás adná. Immár minden negyedik gyerek külföldi anyától születik brit földön, ami "rekord". Ez a hányad is a duplájára nőtt 1998 óta, akkor még csak 12 százalékos volt, azaz legfeljebb minden nyolcadik gyerek született nem brit anyától - jegyezte meg a The Daily Telegraph című brit lap.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés