CoolPolitika.hu

Csak ketten beszélik az ayapanecót

2011  //  Ápr  //  23  //  MTI

Csak ketten beszélik az ayapanecótA világon összesen már csak ketten beszélnek folyékonyan egy Mexikóban honos nyelven, ám ők meg nem beszélnek egymással, pedig csak pár száz méterre laknak.

A kihalóban lévő ayapaneco beszélői valamennyien Ayapában, egy faluban élnek. Egyikük 75 éves, másikuk 69 esztendős, mindketten férfiak. Alig fél kilométerre laknak egymástól, ám ez nem pezsdít párbeszédükön. Nem azért nem állnak szóba egymással, mert nagyon összevesztek, hanem mert nincs igazán mondanivalójuk egymás számára, jóllehet, könnyen meglelnék a közös nyelvet.

 

Danial Suslak amerikai nyelvantropológus, az Indianai Egyetem tudósa egész csapat kollégájával mesterkedik azon, hogy összeállítson egy ayapaneco-angol szótárt - bár, hogy kinek, minek, jó kérdés. Történtek ugyanis próbálkozások korábban nyelvtanfolyam szervezésére, melyen a két utolsó "mohikán" átadhatta volna tudását, ám a kurzusok az érdeklődés teljes hiánya okán elmaradtak. Manuel Segovia - a 75 éves - otthon használja ritka nyelvtudását: feléségéhez, fiához szól, akik ugyan megértik őt, de aktív tudásuk pár szóban kimerül - adta hírül a brit Metro újság.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés