CoolPolitika.hu

Clinton segítséget ígér

2011  //  Ápr  //  19  //  MTI

Clinton segítséget ígérAz Egyesült Államok segítségét ígérte meg a földrengések, a szökőár és az atombaleset sújtotta Japánnak Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, amikor vasárnap látogatásra érkezett a szigetországba.

A japán kollégájával tartott közös sajtótájékoztatón Clinton bejelentette, hogy a két ország megállapodott egy állami és magántőkével megvalósuló, az újjáépítést segítő program létrehozásában, amelyet a tokiói kormány irányít. Amerikai cégek és más intézmények is részt vennének a program kivitelezésében. -Az amerikai üzleti köröknek érdekük, hogy a japán gazdasági gépezet a lehető leggyorsabban teljes fordulatszámra kapcsoljon - mondta az amerikai diplomácia vezetője, akit tokiói útjára elkísért Tom Donohue, az amerikai kereskedelmi kamara vezetője is. Kína után az Egyesült Államok Japán második legnagyobb kereskedelmi partnere.

 

A március 11-én bekövetkezett 9-es erejű földrengés óriási károkat okozott a szigetországban: a világ eddigi legköltségesebb természeti katasztrófája becslések szerint legalább 300 milliárd dolláros veszteséget jelent, ami a japán hazai össztermék 4,5 százalékának felel meg. Az újjáépítéshez szükséges pénzt egyrészt a költségvetésből, másrészt adóemelésekből és hitelből teremti elő Kan Naoto kormánya. Clinton arra kérte Japánt, hogy a súlyos problémák dacára is maradjon   globális szereplő. Hangsúlyozta, hogy gazdasági, diplomáciai és minden más területen is szükség van Japánra az egész világot érintő problémák megoldásában. -Japán nélkülözhetetlen a globális problémák megoldásában, az amerikai-japán szövetség pedig továbbra is nélkülözhetetlen a világ biztonságához és fejlődéséhez - mutatott rá.

 

Macumoto Takeaki japán külügyminiszter köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az eddig nyújtott "óriási támogatásért". Amerikai nukleáris szakértők is segítenek a japán mérnököknek, hogy elkerüljék a nagyobb katasztrófát és stabilizálni tudják a helyzetet a március 11-i földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott fukusimai atomerőműben. Emellett a távol-keleti szigetországban állomásozó mintegy ötvenezer amerikai katonából több mint húszezer vett részt a mentésben, az atomerőmű hűtési munkálataiban és a romok eltakarításában az északkeleti partvidéken.

 

Kan Naoto japán kormányfő az International Herald Tribune című amerikai napilap honlapján vasárnap közzétett írásában hangsúlyozta, hogy a helyzet lassan normalizálódik, és az országnak most már a helyreállításra kell összpontosítania. Megerősítette, hogy Japán aktív marad a nemzetközi porondon. Hillary Clinton rövid látogatása során megbeszélést tartott a japán kormányfővel, találkozott a császári párral, majd hazaindult az Egyesült Államokba.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés