CoolPolitika.hu

Chilivel a hazáért

2009  //  Jún  //  26  //  MTI

Chilivel a hazáértKézigránátok tölteteként használnák fel az indiai biztonsági erők a világ legerősebb chilipaprikájának a porát tüntetések megfékezésére, felkelők elleni hadműveltekben - közölte csütörtökön a védelmi tárca egyik illetékese.

A védelmi tárca tudományos szakemberei a kisebb kézigránátokban lévő robbanóanyagot felváltják a chili egy bizonyos fajtájával, hogy ártalmatlanná tudják tenni az embereket ahelyett, hogy megölnék őket. -Programot dolgozunk ki arra, hogy miként alkalmazzzuk a legerősebb chilit különféle területeken a védelmi erőknél - mondta R. B. Szrivasztava, az indiai védelmi kutatási és fejlesztési szervezet, a DRDO szakembere.

 

A tudósok szerint az ázsiai ország északkeleti részén található egyik chilifajta ereje fegyverként használva akkora hőt termel, amely egy időre elegendő egy ember megijesztésére. Ez a fajta a paprikák csípősségét mérő Scoville-skála szerint egymillió hőegységet "termel", mintegy ezerszer többet, mint a főzéshez használt chilipaprikák.

 

A skálát Wilbur Scoville amerikai kémikusról nevezték el, aki a kapszaicin - a paprika csípősségét okozó  alkaloida - mérésére 1912-ben dolgozott ki használható eljárást. A Scoville-hőegység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. A chilit étrendkiegészítőként adják majd azoknak a katonáknak is, akiket igen hideg időjárásban vetnek be, hogy növeljék testhőmérsékletüket - tette hozzá Szrivasztava.

 

A paprikaport fel kívánják továbbá használni a katonai létesítményeket övező kerítések bevonására is, hogy jellegzetes szagával elriasszák a vadállatokat. A világ számos pontján használják tömegoszlatásra a borssprayt, amely borsból kivont vegyi anyagot tartalmaz.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés