CoolPolitika.hu

Chávez pénzeli a sandinista Ortegát

2010  //  Dec  //  08  //  MTI

Chávez pénzeli a sandinista OrtegátKészpénzzel kitömött bőröndöket küldött Hugo Chávez venezuelai elnök Nicaraguába, hogy támogassa Daniel Ortega államfőt és pártját, a Sandinista Nemzeti Felszabadító Frontot (FSLN) a 2008-as önkormányzati választások kampányában.

Ez derül ki a WikiLeaks portál által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai táviratokból, amelyeket az El País című spanyol újság internetes oldalán hétfő este hozott nyilvánosságra. A dokumentumok szerint Venezuela az olajkereskedelemből befolyó pénzekből 500 millió dollárt bocsájtott Ortega rendelkezésére a kampányban. Az elnök pártja hatalmas sikert aratott a választásokon, és sokan csalással vádolták az egykori Amerika-ellenes sandinista gerillavezér Ortegát. Ellenzéki képviselők és jogvédő szervezetek attól tartanak, hogy Ortega egy Kubához hasonló diktatúrává szeretné átalakítani az országot. Az államfő tagadja, hogy így lenne, de uralma egyre inkább tekintélyelvű. Ortega 2011-ben a törvény tiltás ellenére ismét indul az elnökválasztáson.

 

Paul Tivelli, az Egyesült Államok akkori managuai nagykövete egy másik sürgönyben arról számolt be, hogy Ortega és a sandinisták rendszeresen kaptak pénzt külföldi drogcsempészektől a kampányköltségek fedezésére. Cserébe Ortega utasította a bírókat, hogy engedjék szabadon a rendőrség és a hadsereg által elfogott csempészeket. -1984-ben, első mandátuma idején Ortega Pablo Escobar kolumbiai drogkereskedővel is egyezséget kötött, és menedéket nyújtott neki, miután Escobar megölette a kolumbiai igazságügyi minisztert - írta a táviratban a nagykövet. Cserébe Ortega és az FSLN rengeteg készpénzt kapott Escobartól - teszi hozzá Tivelli.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés