CoolPolitika.hu

Castronak még mindig nagy befolyása van a politikára

2009  //  Jún  //  04  //  MTI

Castronak még mindig nagy befolyása van a politikáraFidel Castro kubai vezető üdvözölte, hogy latin-amerikai szövetségesei "fellázadtak" az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) Közgyűlésében.

A hondurasi San Pedro Sula városban a Közgyűlés kedden megkezdődött 39. ülésszakán a 34 tagállam külügyminiszterei több mint félnapos tárgyalás után sem jutottak konszenzusra Kuba tagságának kérdésében. A kommunista szigetország AÁSZ-tagságát 47 évvel ezelőtt függesztették fel, annak "marxista-leninista elhajlására" hivatkozva.

 

Patricia Espinosa mexikói külügyminiszter elmondta, hogy a nagy többséget élvező kompromisszumos határozati javaslat értelmében konzultációkat kezdenének Kuba tagságának visszaállításáról, de nem sikerült megteremteni a konszenzust a Venezuelát, Bolíviát, Nicaraguát és Hondurast tömörítő ALBA-csoport ellenkezése miatt. Az amerikai szabadkereskedelmi szövetség bolivári alternatívája, az ALBA-csoport tagjai kitartottak amellett, hogy azonnal és előfeltételek nélkül vonják vissza a Kuba tagságát felfüggesztő 1962-es határozatot.

 

A havannai vezetés múlt héten pénteken közölte, hogy soha nem lesz hajlandó reintegrálódni a "politikai hullának" tekinthető AÁSZ-ba. Fidel Castro a kubai sajtóban szerdán közölt írásában az Egyesült Államok trójai falovának minősítette az AÁSZ-t, amelynek létjogosultságát ismét kétségbe vonta.

 

-Naivitás abban hinni, hogy egy amerikai elnök jó szándéka szentesíti egy ilyen intézmény létezését, amely beengedte a trójai falovat (az Egyesült Államokat), amely támogatja... a neoliberalizmust, a kábítószer-kereskedelmet, a katonai támaszpontok létesítését és a gazdasági válságokat - írta a volt kubai elnök, aki szerint az AÁSZ-közgyűlésben még soha nem tört ki ekkora "lázadás". A politikus bátorságnak minősítette önmagában azt a tényt, hogy "csatát vívtak", miközben több latin-amerikai ország az Egyesült Államok vagy nemzetközi pénzügyi szervezetek pénzügyi segítségétől függ.

 

Az Egyesült Államok azt követeli, hogy Kuba tartsa tiszteletben az amerikaközi demokratikus chartában foglaltakat. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kedden megerősítette: az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy Kuba engedje szabadon a politikai elítélteket, tartsa tiszteletben az alapvető emberi jogokat és hajtson végre demokratikus reformokat. Az idős és súlyos beteg Fidel Castro, aki visszavonulásának ellenére is megőrizte nagy befolyását a kubai politikára, leszögezte, hogy országa "nem tűr megalkuvást elveinek védelmezésében".
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés