CoolPolitika.hu

Cameron Pakisztánt bírálja

2010  //  Júl  //  30  //  MTI

Cameron Pakisztánt bíráljaAz indiai látogatáson lévő új brit kormányfő, David Cameron heves vitát váltottt ki Pakisztánnal egy kijelentésével, miszerint az exportálja a terrort.

Pakisztán londoni nagykövete azzal vádolta csütörtökön Cameront, hogy előző napi, Bangalorban tett kijelentésével ártott a regionális béke kilátásainak. Vadzsid Samsúl hangoztatta, a brit miniszterelnök kijelentései teljesen ellentmondanak a realitásoknak. Cameron egy újságírói kérdésre válaszolva azt hangoztatta: nem megengedhető, hogy Pakisztán előmozdítsa a terrorizmus Indiába, Afganisztánba, vagy a világon máshová történő exportját. Azt is mondta: teljesen világosan Iszlámábád értésére kell adni, milyen Pakisztánt akarunk látni, erőset, szilárdat és demokratikusat.

 

Szavai elsőoldalas címek voltak az indiai újságokban csütörtökön. Újdelhi ugyanis a pakisztáni székhelyű Laskar-e-Taiba szélsőséges csoportot tartja felelősnek az ország pénzügyi fővárosában Mumbaiban (Bombay) 2008. november 26. és 29. között elkövetett terrorakcióért. A városban elkövetett támadásokban 166-an haltak meg, és több mint 300-an sebesültek meg. A brit kormányfőt kísérő újságírók csütörtökön számtalan kérdést tettek fel William Hague külügyminiszternek arról, nem kellene-e Cameronnak jobban vigyáznia szavaira.

 

Hague azt válaszolta: a kormányfő az igazat mondja, ők egységesen felsorakoznak mögötte és örülnek annak, amit mondott. A miniszterelnök nagy diplomata, amit ő nap mint nap lát, amikor Cameron külföldi vezetőkkel találkozik. Pakisztánnal kapcsolatos kijelentéseire egyébként a brit kormányfő jövő héten bizonyára közvetlen választ kap, amikor Nagy-Britanniában, a chequersi rezidenciáján fogadja majd Aszif Ali Zardari pakisztáni elnököt. Cameron arra az újságírói kérdésre, vajon nem sajnálja-e, hogy a viszony a látogatás előtt megromlik, azt felelte: kész a felvetett kérdéseket, valamint más ügyeket is megvitatni.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés