CoolPolitika.hu

Cameron nem engedi el pártelnökét a konferenciára

2010  //  Okt  //  25  //  MTI

Cameron nem engedi el pártelnökét a konferenciáraDavid Cameron brit miniszterelnök megtiltotta, hogy tory pártjának az elnöke, Warsi bárónő részt vegyen egy vasárnap Londonban tartandó jelentős iszlám értekezleten, éles vitát robbantva ki a koalíción belül arról, hogyan kezelje a kormány az iszlám szélsőségesség ügyét - írta honlapján vasárnap a The Guardian című brit újság.

Warsi, a brit kabinet első női muzulmán minisztere így nem lehet ott a találkozón, amely a beharangozó szerint a legnagyobb szabású multikulturális összejövetel Európában. A londoni konferencia kinyilvánított célja a közösségek közötti viszony javítása, bírálói szerint viszont számos olyan felszólalója is lesz, aki helyesli az öngyilkos merényleteket, támogatja az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot, a homofóbiát és a terrorizmust. A bárónő, aki befolyásos tagja a nemzetközi muzulmán közösségnek, úgy véli, hogy a szélsőségesekkel nyilvános eseményeken szembeszállni hatékonyabb eszköz a fundamentalizmus ellen, mint kitérni előlük. Egy kormányzati forrás szerint Warsi "remélte, hogy ott lehet, de véleménykülönbség van azt illetően, hogyan foglalkozzunk a szélsőségesekkel, és a miniszterelnök - Theresa May (belügyminiszter) támogatásával - szilárdan kitartott amellett, hogy egyetlen tory se legyen ott".

 

Paul Goodman, az önkormányzatok és helyi közösségek egykori tory minisztere szerint "a szervezők célja az, hogy a politikusok jelenlétét kihasználva erőt gyűjtsenek, befolyást és hitelt szerezzenek a brit muzulmánok körében", és "a politikusoknak nem szabad belemenniük az ő játékukba". Az arról szóló vita, mi lenne az szélsőségek elleni fellépés leghatékonyabb stratégiája, szakadáshoz is vezetett a koalíció liberális demokrata és konzervatív tagjai között. Míg Cameron megtiltotta a toryknak, hogy elmenjenek az Excel Centre-be, Nick Clegg, a liberális demokrata miniszterelnök-helyettes határozottan ellenezte az esemény politikusi bojkottját, egyetértve Warsi bárónővel abban, hogy a szélsőségesekkel nyilvánosan kell szembeszállni. Végül kompromisszum született: Andrew Stunell, az önkormányzatok és helyi közösségek liberális demokrata minisztere elmegy és kemény beszédet mond a fundamentalizmust támogatók ellen. "Világossá fogja tenni, hogy a koalíciós kormány semmilyen formában sem tűri el a szélsőségességet, a gyűlöletet és az intoleranciát" - idézte a minisztérium szóvivőjét a The Guardian.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés