CoolPolitika.hu

Cáfolják a szervkereskedelemmel kapcsolatos vádak

2009  //  Aug  //  06  //  MTI

Cáfolják a szervkereskedelemmel kapcsolatos vádakA koszovói kormány meggyőződése, hogy az Európa Tanács (ET) vizsgálata bebizonyítja: alaptalanok azok a belgrádi vádak, amelyek szerint 1999-ben, a koszovói összecsapások idején szerbeket raboltak volna el szervkereskedelem céljából - mondta Mamli Krasniqi, a koszovói kormány szóvivője.

A szóvivő szerint ez a vádaskodás a Koszovó függetlensége ellen irányuló hivatalos belgrádi propaganda része - írta az Express című napilap szerdán. A koszovói vezetés abban is biztos, hogy a Dick Marty különmegbízott vezette ET-vizsgálat megállapítja, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) annak idején nem követett el háborús bűnöket - tette hozzá Krasniqi.

 

Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék volt főügyésze a délszláv háborús bűnösökről írt könyvében állította azt, hogy az UCK tagjai a koszovói háború idején mintegy háromszáz szerbet hurcoltak Észak-Albániába, ahol szerveiket kioperáltatták és külföldön eladták. A hágai vizsgálóbíróknak azonban a vádemeléshez nem volt elegendő bizonyítékuk.

 

Az ügyben nyomozást folytató szerb hatóságok közel 130 tanút hallgattak ki, és az eredményeikről tájékoztatták az ET különmegbízottját. Dick Marty a hét elején járt Belgrádban, szerdán folytat megbeszéléseket Pristinában, a következő napokban pedig az albán fővárosba várják. Eközben a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet azt közölte, hogy információi szerint szervkereskedelem céljából legkevesebb 400 embert raboltak el Koszovóban és szállítottak Albániába, ahol nyomtalanul eltűntek. Vanda Trosinska, a HRW képviselője sürgette a nemzetközi szervezeteket, hogy segítsenek tisztázni ezeknek az embereknek a sorsát.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés