CoolPolitika.hu

Búvárok hozzák felszínre az óceánjáró roncsait

2011  //  Aug  //  29  //  MTI

Búvárok hozzák felszínre az óceánjáró roncsaitA távírókészüléket, valamint a kormányberendezés egy részét hozták felszínre a búvárok az 1915-ben elsüllyedt Lusitania fedélzetéről; az óceánjárót Írország partjainál torpedózott meg egy német tengeralattjáró.

A mentési munkálatokban részt vevő régész, Laurence Dunne elmondása szerint a hét folyamán felszínre hozott tárgyak értékes információkkal szolgálhatnak az 1906-ban vízre bocsátott óceánjáró elsüllyedésének részleteiről - olvasható a The Irish Times ír napilap internetes kiadásában. Mint hozzátette: a segítségükkel talán fény derülhet rá, hogy a torpedó becsapódását követően milyen utasítások hangzottak el utoljára a fedélzeten.

 

A Cunard Steamship Lines brit hajózási vállalat óceánjárójaként működő Lusitania nagyjából száz méter mélyen pihen a Cork megyei Old Head of Kinsale partjaitól mintegy 22 kilométerre fekvő hullámsírjában. Körülbelül 1200 ember, az utasok és a legénység több mint fele odaveszett az 1915-ös katasztrófában. A munkálatok költségeit egy amerikai üzletember, Gregg Bemis fedezi, és egy televíziós dokumentumfilm is készül a roncsmentésről a National Geographic televízió számára.

 

A merülőcsapatot irányító Eoin McGarry elmondása szerint elsősorban a nagy mélység nehezíti meg a keresési munkálatokat. Minden egyes merülés három órát vesz igénybe, ám a búvárok mindössze harminc percet töltenek ténylegesen a roncsnál, a többi időt a lemerülés, illetve a felszínre jövetel teszi ki. 

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés