CoolPolitika.hu

Az indiaiak ne egyenek drágát és finomat!

2008  //  Máj  //  08  //  coolpolitika

Az indiaiak ne egyenek drágát és finomat!Óriási felháborodást váltott ki a napokban George Bush kijelentése, miszerint az egyre növekvő indiai középosztály sikeressége a ludas az élelmiszerárak növekedéséért. Az amerikai elnök úgy véli: ez a mintegy 350 millió ember évről-évre több élelmiszert pusztít el.

Minél gazdagabb leszel, annál többet és finomabbat akarsz enni - vélekedett George Bush. Az indiaiak ezen az eszmefuttatáson hihetetlenül megsértődtek, és kijelentették: számításaik szerint éppen az amerikaiak a problémák okozói. A témában az amerikai Times of India másnap közölt egy cikket, amelyben levezették több ország élelmiszerfogyasztását, és kiderült: szerintük az amerikai a legpazarlóbb nemzet.

 

Megfigyelők szerint Bush kijelentése akár nemzetközi botrányhoz is vezethet. Arakkabarambil Kurian indiai védelmi miniszter kegyetlen tréfának minősítette Bush megjegyzését. Közölte, hogy a bioüzemanyag előállítására alkalmas növényfajták termesztésének hivatalos ösztönzésével az amerikai politika is felelős az élelmezési gabona hiányáért.

Jean Ziegler, az ENSZ étkeztetéssel foglalkozó raportőre korábban azt mondta: az etanol élelmiszer-alapanyagokból történő előállítása az emberiség ellen elkövetett bűntett. Robert Zoellick a Világbank (FED) elnöke pedig úgy fogalmazott: vannak, akik azért aggódnak, mert nem tudják megtölteni a autójuk benzintankját. Vannak országok azonban, ahol az emberek amiatt szenvednek, mert nem tudják megtölteni a gyomrukat. Az ENSZ mezőgazdasági szakértői nemrég kiszámolták: egy 50 literes benzintank etanollal való megtöltéséhez annyi gabonára van szükség (232 kilogramm), amennyi egy gyermek étkezését egy éven át biztosítaná.


 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés