CoolPolitika.hu

Bush megbocsátott

2008  //  Dec  //  17  //  coolpolitika

Bush megbocsátottNem haragszom a cipőt dobáló újságíróra, és arra kérem a bagdadi illetékeseket: ne büntessék nagyon Muntaszir az-Zaidint - közölte a leköszönő amerikai elnök egy interjú során, amikor a napokban történt incidensről faggatták.

Fogalmam sincs, hogyan büntetik meg az iraki hatóságok az al-Bagdadíja tévéállomás munkatársát, de szeretném, ha felelősségre vonása nem lenne túl szigorú - mondta George Bush. - Ez volt elnökségem legkülönösebb esete. Abban a pillanatban, amikor repült felém a lábbeli, csak arra tudtam gondolni: el kell fordulnom. Ez a férfi érdekes módon nyilvánította ki a véleményét - tette hozzá az elnök a CNN szerint. 

Mint a CoolPolitika is megírta: kutyának nevezte és egy pár cipővel dobálta meg egy iraki újságíró George Bush amerikai elnököt a vasárnapi bagdadi sajtóértekezletén, amelyet Núri al-Máliki iraki kormányfővel folytatott megbeszélése után tartott. Az iraki biztonsági tisztek és az amerikai titkosügynökök azonnal közbeléptek, megragadták a férfit. - Ön felelős irakiak ezreinek a haláláért - kiáltotta oda Bushnak, miközben kivonszolták a teremből. Mint kiderült, az illető Muntaszir az-Zaidi volt, a Kairóból sugárzó iraki szunnita, Amerika-ellenes al-Bagdadíja tévéállomás munkatársa.  

A férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van, és a legutóbbi hírek szerint akár 15 év börtönbüntetés is fenyegetheti, ha valóban az lesz a vád, hogy merényletet kísérelt meg az Egyesült Államok elnöke ellen. 

Több olyan információ is felröppent továbbá, hogy Muntaszir az-Zaidit brutálisan megverték fogvatartói, ugyanis eltört az egyik keze és több bordája, illetve a szeme alatt is több kék folt jelent meg. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a férfi a közismert akciója közben sérült meg, amikor a biztonsági őrök lefogták és kivitték, vagy a zárkában bántalmazták, utólag. 

Az iraki újságíró szövetség elnöke enyhébb elbírálást kért kollégájának, akinek tettét mindazonáltal furcsának és amatőrnek nevezte.

Bárhogy is érjen véget az ügy, egy biztos: Muntaszir az-Zaidi nemzeti hős lett. Irakban már harmadik napja tüntetnek a férfi szimpatizánsai az újságíró szabadságáért, és az ország legjobb ügyvédei versengenek a védelméért. Ráadásul a cipőt, amit Bush felé dobott, többen meg szeretnék venni: egy üzletember például 10 millió dollárt adna érte. 

 

(Interfax.ru) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés