CoolPolitika.hu

Burka vagy csador

2009  //  Aug  //  02  //  MTI

Burka vagy csadorÖtven százalékkal visszaesett egyes afgán kereskedőknél a burkák iránti kereslet azóta, hogy 2001-ben megdöntötték a tálibok hatalmát.

A kék burka, amely a fejüktől a lábukig elfedi a nőket, kötelező öltözék volt számukra az iszlámista tálibok szigorú uralma alatt. Manapság két másik öltözéket, a csadort és a csalvart viselik inkább az afgán nők. A csador hosszú, bő ruha fekete vagy sötét színárnyalatú szövetből, amelyet széles körben viselnek a szomszédos Iránban. Megmutatja a nő arcát, de elfedi a fejének a többi részét és a testét is egészen a bokájáig.

 

A csalvar hosszú kabát, amelyet nadrág felett viselnek és népszerű a kabuli asszonyok körében, akik viszonylag szabadabban öltözködhetnek a saját választásuk szerint. Mindig olyan sálkendővel hordják, amely elfedi a fejet és szilárdan meg van kötve az áll alatt. Nicholas Sarkozy francia államfő nemrég elítélte a burkát, mondván a viselet nemkívánatos Franciaországban, mert az a nők leigázásának a jelképe. Nem fogadhatjuk el, hogy bizonyos nők az országunkban rács mögötti foglyok, el vannak vágva a társadalmi élettől, meg vannak fosztva önazonosságuktól - hangoztatta az elnök azzal kapcsolatban, hogy egyes törvényhozók sürgették a burka betiltását Franciaországban.

 

-Remélem, ha Isten is úgy akarja, a dolgok Afganisztánban tovább fognak fejlődni, és az emberek nyitottabb gondolkodásúak lesznek és érzékenyebbek arra, hogy egy nő, egy nővér, egy anya szabadon mehet a piacra - mondta Nehmatulla Juszefi, akinek Herát központi piacán van egy kis boltja a burkaárusok üzletsorán. Juszefi, aki naponta 5-15 burkát ad el, maga sohasem követelte meg a feleségétől és a két lányától a burka viselését. Most azt tervezi, hogy áttér az egyre népszerűbb csadorra, amely felfedi az arcot. Reméli, hogy így megkettőzheti ügyfélforgalmát és eladásait. Ma már ugyanis csadort visel Herát asszonyainak körülbelül a fele.    Miközben Kabulban senki sem pillant fel a csalvar látványára, Herátban ez még vonzza a tekinteteket. Sokan még a csadort is túlságosan szabadosnak tartják.

 

A 20-as éveiben járó Margol, aki körülbelül 15 éves kora óta hord burkát, elmondta, hogy mostanra hozzászokott ehhez a zárt öltözethez. A családja ezt részesíti előnyben, és nem helyeselné, ha az utcákon fedetlen arccal járna. -A családom szerint ezt kell viselnem, azt mondják, hogy a csador nem helyénvaló. Ha nem viselsz burkát és az arcod fedetlen, az emberek pletykálni fognak rólad - mondta nevetve Margol. Igaz, hogy fejfájást okoz nekem, nagyon nyomja a fejemet, különösen ha túl szorosra van varrva - tette hozzá.    Unokatestvére, a 18 éves Amirezsan elmondta, hogy inkább viselne csalvart és a csadortól is megszabadulna, ha rajta múlna. -Most azt mondják, hogy Afganisztán szabad és a nők könnyebben lélegezhetnek, azonban ez nem így van. Az anyád, a nagynénéd és a család továbbra is azt mondja neked, hogy burkát kell viselned. Nem szeretem ezt, szeretek szabad lenni, nem egy burka alatt élni - mondta vágyakozva.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés