CoolPolitika.hu

Büntethetik a védőoltást megtagadó szülőket

2012  //  Máj  //  11  //  MTI

Büntethetik a védőoltást megtagadó szülőketMájustól törvényt sért és nem csekély pénzbírságot is kaphat a gyermeke számára előírt védőoltás beadását megtagadó szülő Szlovákiában. Az intézkedés szükségességét és hozadékait szakértők is megkérdőjelezik.

A közegészségügyi törvény szerint az a szülő, aki megtagadja a védőoltás beadását, májustól szabálysértést követ el, amelynek alapján 330 euró büntetést köteles fizetni. A Szlovákiában május elején hatályba lépett rendelet az orvosokat arra is kötelezi, hogy a Közegészségügyi Hivatal tudomására hozzák azon gyermekek adatait, akiket a szüleik nem oltatnak be a kötelező védőoltásokkal. Az új szabály alapján az orvos köteles jelentést tenni az érintettekről. Ebben a jelentésben - a gyermek és a szülők - nevén, születési számán és lakcímén kívül egyéb adatoknak is szerepelnie kell, többek közt annak is, hogy a gyermek mikor és milyen kötelező védőoltást nem kapott meg.

 

A jogszabály módosítás kapcsán az Adatvédelmi Hivatal kötelező érvényű állásfoglalást adott ki, amely azt állítja: az adatközlésnek ez a formája nem sérti az érintettek személyiségi jogait. Ez május 1-jétől 2013. április végéig érvényes. Ez idő alatt kívánja a hivatal beépíteni a rendelkezést a vonatkozó adatvédelmi törvénybe. Hugyivár Imre háziorvos az MTI-nek az új szabályozás kapcsán elmondta: goromba, drasztikus intézkedésnek tartja azt, a rendelkezés pedig emberi jogi kérdéseket is felvet az orvosok jelentéstevési kötelezettsége kapcsán. A kötelező védőoltások rendszerét ugyanakkor megalapozottnak tartja. "Az elmúlt 40 év igazolja, hogy helyes ez a  koncepció, a védőoltások is egyre jobb minőségűek, a szövődmények száma pedig alacsony a beoltott gyerekek számához képest“– nyilatkozta az MTI-nek Hugyivár Imre.

 

A kötelező védőoltásokkal kapcsolatban azonban ennél kevésbé egyértelmű a szülők álláspontja. Szlovákiai oltásellenes aktivista csoportok több alkalommal is kétségbe vonták a kötelező védőoltások valós hozadékait. Legutóbb januárban váltott ki nagy vitát Szlovákiában az az eset, amikor egy néhány hónapos csecsemő a kötelező oltás beadását követően megbetegedett, és pár nap alatt meghalt.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés