CoolPolitika.hu

Bűnösök a bhopali ipari katasztrófa miatt

2010  //  Jún  //  08  //  MTI

Bűnösök a bhopali ipari katasztrófa miattHalált okozó gondatlanság miatt hét embert marasztalt el hétfőn egy indiai bíróság a több mint negyedszázaddal ezelőtt történt, mintegy 15 ezer ember halálát okozó bhopali ipari katasztrófa ügyében.

A közép-indiai Bhopal város bírósága bűnösnek találta a Union Carbide amerikai cég indiai leányvállalatának hét alkalmazottját. A büntetéseket még nem szabták ki, de a ma már élemedett korú alkalmazottakat legfeljebb két év szabadságvesztéssel és pénzbüntetéssel sújthatják.    A törvényszék magát a leányvállalatot is felelőssé tette a történtekért, de a cég már nem működik. Ezek voltak az első bírósági döntések a 26 évvel ezelőtti tragédia ügyében.

 

Eredetileg 12 magán- és jogi személyt helyeztek vád alá: az üzem nyolc indiai vezetőjét (egyikük már meghalt), az anyavállalat akkori vezetőjét, Warren Andersont, valamint magát az anyavállalatot és két leányvállalatát is. Anderson sohasem jelent meg indiai bíróság előtt, holott a bhopali törvényszék körözést adott ki ellene, s Újdelhi nyomást gyakorolt Washingtonra, hogy adja ki a New Yorkban élő vállalatvezetőt az indiai hatóságoknak.

 

A bhopali volt a történelem egyik legtöbb halálos áldozatot követelő ipari-környezeti katasztrófája. 1984. december 3-ára virradóra mérgező gáz (metil-izocianát) szabadult ki a növényszereket gyártó indiai üzemben, Bhopal közelében. Órák alatt mintegy nyolc-tíz ezer - hivatalos közlés szerint három és fél ezer - ember fulladt meg a várost beborító, fojtogató gázfelhőben. Az indiai hatóságok szerint az áldozatok száma azóta 15 ezerre nőtt, de az üggyel foglalkozó aktivisták szerint ennél jóval többen, csaknem 25 ezren haltak meg a mérgezés következtében.

 

A gyárat a baleset után azonnal bezárták, három vezetőjét őrizetbe vették, és vizsgálat indult a felelősség tisztázására. Végül senkit sem vontak felelősségre, a szabotázst emlegető Union Carbide pedig 1989-ben beleegyezett, hogy peren kívüli megállapodás keretében 470 millió dollár kártérítést fizet az indiai kormánynak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés