CoolPolitika.hu

Bulgáriában számít a bőrszín

2009  //  Júl  //  22  //  MTI

Bulgáriában számít a bőrszínEgy friss közvélemény-kutatás szerint a bolgárok egészében véve előítéletekkel viseltetnek az országban élő kisebbségek iránt, és a romáknál csak a fekete bőrű, az arab vagy az ázsiai bevándorlókkal szemben viseltetnek nagyobb ellenszenvvel.

A Nyílt Társadalom Intézet felmérésének eredményeit kedden ismertették Szófiában. Az adatokból kiderült, hogy a széles körben elterjedt sztereotípia szerint a lakosság kilenc százalékát alkotó romák "tolvajok", "koszosak" és "tudatlanok". Pozitívan változott viszont a bolgárok véleménye az ugyancsak kilenc százalékos részarányt képviselő törökökről, akiket "dolgosaknak" és "vállalkozó szelleműeknek" tartanak, a korábbi előítéletek, miszerint "fanatikusan vallásosak" és "kegyetlen emberek", visszaszorultak. Türelem jellemzi a bolgárokat a zsidók és az örmények esetében is, előbbieket "gazdagoknak" és "vállalkozó szelleműeknek", utóbbiakat "találékonyaknak" tekintik.

 

A külföldiek közül leginkább az Európai Unió (EU) országaiból érkezetteket fogadják el a bolgárok, a fekete bőrűeket pedig a legkevésbé, függetlenül attól, hogy melyik kontinensről érkeztek. A munkát illetően a megkérdezettek mindössze 11 százaléka hajtaná végre egy néger, roma, kurd, albán vagy vietnami főnök utasításait, ám 44,5 százalék nem ellenkezne, ha valamelyik EU-tagállamból érkezett külföldi dirigálna.

 

A bolgároknak csak 26 százaléka lenne hajlandó roma, fekete-afrikai vagy albán család mellett élni, 55 százaléka viszont bármelyik uniós polgárt elfogadná szomszédnak. Romát vagy kurdot a válaszadók 23 százaléka, négert vagy vietnamit 26 százaléka látna vendégül otthon. Roma, kurd vagy néger házastársat a bolgárok 11 százaléka fogadna el, több mint 44 százaléknak viszont nem lenne kifogása, ha a házastársa az EU valamelyik országából származna.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés