CoolPolitika.hu

Bulgária elejét veszi a romák kivándorlásának

2010  //  Nov  //  11  //  MTI

Bulgária elejét veszi a romák kivándorlásánakBulgária, amely azt reméli, hogy jövőre csatlakozhat a schengeni övezethez, mindent megtesz azért, hogy elejét vegye a roma kisebbség európai uniós országokba irányuló kivándorlásának - jelentette ki Cvetan Cvetanov belügyminiszter.

-Utasítottuk a tárca regionális igazgatóságait, hogy akadályozzák meg a romák szervezett kivándorlását - mondta a külföldi médiának tartott szófiai sajtóértekezletén a miniszter, utalva arra, hogy hálózatok szervezik a cigányok kiutazását az uniós országokba, ahol azután feketén dolgoztatják őket. -A bolgár kormány komplex stratégia kialakításán dolgozik, hogy összefogja az állami intézmények ez irányú erőfeszítéseit", mindenekelőtt a  gyerekek beiskolázása terén - fűzte hozzá.

 

Bulgária azt reméli, hogy Romániával együtt 2011 első felében csatlakozhat a személyek szabad áramlását biztosítani hivatott uniós térséghez - hangsúlyozta Cvetanov a keddi eseményen. A romakérdés azonban feszültséget keltett az unió tagjai között. Franciaországból idén több száz illegálisan ott tartózkodó bulgáriai és romániai cigányt küldtek haza, s a francia hatóságok bírálták a két országot, amiért keveset tesznek a romák hazai helyzetének javításáért. Az olasz hatóságok szintén keményen léptek fel a külföldről érkezett romákkal szemben. Megfigyelők szerint az a tény, hogy az unióhoz 2007-ben csatlakozó két balkáni országnak nem sikerült meggátolnia a roma kisebbség külföldre tódulását, meghiúsíthatja Szófia és Bukarest schengeni csatlakozási törekvéseit. Cvetanov nyilvánvalóan erre reagált a romák integrációjára irányuló kormányzati lépések bejelentésével.

 

A 7,2 milliós lakosságú országban mintegy 700 ezres cigány kisebbség él, többségük teljes szegénységben. A miniszter megismételte: országa maradéktalanul felkészült arra, hogy a schengeni övezet tagja legyen, és őrizze az övezet külső határát, miután a Brüsszeltől erre kapott támogatásból megerősítette határainak ellenőrzését.    Szófia és Bukarest azt reméli, hogy már márciusban csatlakozhat az övezethez, amelynek Nagy-Britannia, Írország, Bulgária, Románia és Ciprus kivételével minden EU-ország tagja. Európai források azonban a francia hírügynökségnek azt mondták, hogy ezt nem hagyják jóvá.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés