CoolPolitika.hu

Bukarest vendége a brit trónörökös

2012  //  Jún  //  11  //  MTI

Bukarest vendége a brit trónörökösA román államfőt és miniszterelnököt is felkereste bukaresti hivatalában hétfőn a romániai magánlátogatáson tartózkodó Károly herceg.

A brit trónörökös érkezésére időzítette Nagy Britannia bukaresti nagykövetsége azt az ünnepségsorozatot, amellyel II. Erzsébet királynő gyémántjubileumát - trónra lépésének 60. évfordulóját - köszöntötték. Egyebek mellett angol sportkocsik vonultak fel a román főváros utcáin: Martin Harris nagykövet egy fekete, nyitott Lotust vezetett, a karavánt pedig egy emeletes busz kísérte, amelyből Beatles-slágerek szóltak. Hétfőn nagyszabású fogadást is rendezett a követség, amelyen a bukaresti elit színe-java megjelent.

 

Victor Ponta miniszterelnök találkozójuk alkalmával azon sajnálkozott Károly herceg előtt, hogy nem tudott részt venni a sportkocsi-parádén. A román kormányfő ugyanis politikusi karrierje elején aktív rallyversenyző volt. Mind Traian Basescu államfő, mind pedig a miniszterelnök gratulált Károly hercegnek ahhoz a "nagyszerű szertartáshoz", amellyel II. Erzsébet királynő gyémántjubileumát megünnepelték, és az uralkodónak szánt jókívánságaik tolmácsolására kérték a trónörököst. Károly herceg múlt szerda óta tartózkodik Romániában. Különjárattal érkezett a marosvásárhelyi repülőtérre, ahonnan a székelyföldi Miklósvárra utazott erdélyi barátja, Kálnoky Tibor gróf kastélyába. Magánlátogatásán a herceg Kovászna, Maros és Brassó megyei műemlékeket látogatott meg, és hosszú sétákat tett.

 

A trónörökös legutóbb tavaly májusban látogatott Erdélybe, ahol korábban a Kovászna megyei Zalánpatakon és a Brassó megyei Szászfehéregyházán vásárolt egykori parasztházakat és birtokokat, amelyeket a helyi hagyományoknak megfelelően újíttatott fel. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni. Az idei húsvéti ünnepeket fia, Harry herceg töltötte barátai társaságában a zalánpataki birtokon. A brit királyi család erdélyi gyökerekkel is rendelkezik. II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey kastélyban nevelkedett.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés