CoolPolitika.hu

Brüsszel követeli egy újságíró szabadon engedését

2011  //  Feb  //  04  //  MTI

Brüsszel követeli egy újságíró szabadon engedésétA belga külügyminiszter felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy garantálják egy szerdán őrizetbe vett belga újságíró biztonságát és azonnal engedjék szabadon.

A Serge Dumont néven dolgozó tudósítót szerdán délután Kairóban civil ruhás ismeretlenek megverték és egy városszéli kaszárnyába hurcolták. A férfinek sikerült kapcsolatba lépnie hazája nagykövetségével, amellyel közölte, hogy kémtevékenységgel vádolják. Steven Vanackere belga külügyminiszter felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy azonnal engedjék szabadon a belga, francia és svájci sajtónak dolgozó tudósítót. Az újságíró, akinek valódi neve Maurice Sarfatti, elmondta, hogy egy Mubarak elnökkel rokonszenvező tüntetésről akart tudósítani, amikor megtámadták és arcul ütötték, mert az ellenzéki politikus, el-Baradei hívének nézték. Később a kaszárnyában két fegyveres őrizetére bízták, akiknél Kalasnyikov-géppisztoly és szuronyos puska volt. Azzal fenyegették, hogy majd átviszik a titkosszolgálathoz, mert - mint beszámolt róla - kémnek nézték.

 

A svéd Aftonbladet napilap két munkatársát is megtámadta a tömeg Kairóban, őket egy katona ugyan kimenekítette, de mielőtt elengedte volna őket, halálosan megfenyegette - adta hírül a lap. Három izraeli újságírót is őrizetbe vettek a nap folyamán az egyiptomi hatóságok. Egy jeruzsálemi szóvivő szerint az izraeli külügyminisztériumnak sikerült elérnie a lefogottak szabadon bocsátását, de a három újságírónak el kell hagynia Egyiptomot. Izraeli sajtójelentések szerint egy televízió és egy izraeli arab honlap munkatársairól van szó, akik ellen az a vád, hogy megsértették a kijárási tilalmat. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő a Twitter közösségi portálon szerdán egy közleményben arról írt, hogy az Egyesült Államok "aggódik a sajtót ért támadások miatt"

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés