CoolPolitika.hu

Brit nyomozók vizsgálódhatnak Líbiában

2012  //  Máj  //  25  //  MTI

Brit nyomozók vizsgálódhatnak LíbiábanLíbiában kezdhet vizsgálatot a Scotland Yard nyomozóinak egy csoportja a Líbia londoni nagykövetsége előtt csaknem harminc éve megölt rendőrnő ügyében.

A hírt David Cameron brit miniszterelnök jelentette be csütörtök este Londonban, miután tárgyalt Abdurrahim el-Keib líbiai kormányfővel. Yvonne Fletcher meggyilkolása az egyik legrégebbi nyitott ügy London és Tripoli kapcsolatában.    A Scotland Yard fiatal rendőrnője 1984. április 17-én Líbia londoni Népi Irodája (nagykövetsége) előtt emigráns líbiai ellenzékiek tüntetésének rendjére ügyelt, amikor a képviselet épületéből valaki géppisztolysorozatot adott le a tüntetőkre. Egy lövedék eltalálta a 25 éves Fletchert. A rendőrnőt kórházba szállították, ám ott belehalt sérülésébe.

 

Líbia londoni képviseletét azonnal fegyveres rendőri osztagok zárták el a külvilágtól. Erre válaszul Nagy-Britannia tripoli nagykövetségét a líbiai hadsereg egységei vették körbe. A patthelyzet majdnem két hétig tartott, majd Nagy-Britannia és Líbiai hivatalosan megszakította diplomáciai kapcsolatait, a két képviselet személyzete pedig hazautazhatott. Líbia később "általánosságban" felelősséget vállalt Fletcher haláláért, és a rendőrnő családjának nagy összegű kártérítést fizetett. A gyilkos kilétére azonban hivatalosan soha nem derült fény, és vádemelés sem történt az ügyben. El-Keib, aki a Kadhafi-rezsim idején száműzetésben élt, csütörtöki londoni tárgyalásain ígéretet tett a brit kormánynak arra, hogy a jelenlegi líbiai vezetés "nagyon szorosan együttműködik" Londonnal a gyilkosság felderítésében. Hozzátette: az ő barátai közül is többen a londoni képviseletnél tüntettek Yvonne Fletcher megölésének napján. A Scotland Yard csütörtökön nyilatkozatban üdvözölte a megállapodást. A londoni rendőrség szóvivője közölte, hogy az ügyet soha nem zárták le, és a vizsgálócsoport készen áll a líbiai utazásra.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés