CoolPolitika.hu

Botrány egy kényszerabortusz miatt

2012  //  Jún  //  17  //  MTI

Botrány egy kényszerabortusz miattHét hónapos terhesen kényszerítettek egy 27 éves kínai nőt abortuszra az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban; az ügy nagy felháborodást keltett.

Az interneten több ezren adtak hangot felháborodásuknak, azután, hogy napvilágra került: a belső mongóliai Feng Csian-mejt (Feng Jianmei), aki 2007-ben szült már egy kislányt, s a kínai törvények értelmében nem volt jogosult a második gyermek világrahozatalára, brutális módon művi terhesség-megszakításra kényszerítették. A tartományi hatóságok csütörtökön közölték, kényszerabortusz gyanújával nyomozást indítottak, s azt ígérik, hogy a bűnösöket szigorúan felelősségre vonják. Az internetre egy héttel a történtek után felkerült, képekkel illusztrált eset felháborította a közvéleményt, téma lett az online-fórumokon és az állami média is nagy terjedelemben foglalkozott az üggyel.

 

A legfrissebb hírek szerint a tartományi családtervezési bizottság vizsgálócsoportot küldött Csenping (Zhenping) megyébe, ahol a helyi hatóság emberei 40 ezer jüan büntetést követeltek Feng családjától a második gyerekért, s miután a bünetést a család nem tudta kifizetni, elvitték és vetélést kiváltó injekciót adattak be neki. Teng Csi-jüan (Deng Jiyuan), a nő férje a Global Times című lapnak azt nyilatkozta, a feleségét egy bérelt lakásba hurcolták, s ott három nap után arra kényszerítették, hogy írja alá az abortuszkérelmet. A csenpingi hatóságok tagadják, hogy az asszonyt akarata ellen bárhova elvitték, vagy bármire kényszerítették volna, s azt állítják, a terhesség egy korábbi szakaszában már megállapodtak Fenggel, hogy elveteti a gyereket.

 

A tartományi illetékesek eddig úgy találták, hogy az interneten közöltek megfelelnek a valóságnak, de törvénytelen fogva tartását még nem látják bizonyítottnak. Mint mondták, a törvény szerint azok, akik nem jogosultak második gyermek vállalására, a terhesség korai szakaszában annak megszakítására kötelezhetők. Feng esetében - tették hozzá - a helyes eljárás az lett volna, hogy engedik a szülést, majd a törvények szerinti eljárásban kiszabják a büntetést. A családtervezési politikát Kínában 1979-ben vezették be, hogy csökkentsék a népesség gyors növekedésének a gazdaságra, társadalomra és a környezetre gyakorolt negatív hatását. A törvénynek köszönhetően becslések szerint azóta 400 millióval kevesebb gyerek született, ami öt évvel tolta el a 7 milliárdodik ember megszületését a Földön.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés