CoolPolitika.hu

Börtönbüntetéssel sújtanák a becsületsértést

2012  //  Sze  //  18  //  MTI

Börtönbüntetéssel sújtanák a becsületsértéstAz ellenzék és több újságíró is felháborodással fogadta, hogy az ukrán parlament kedden első olvasásban elfogadta azt a törvényjavaslatot, miszerint becsületsértésért és rágalmazásért akár több évi börtönbüntetés is kiszabható legyen.

"Ha ez a szabályozás életbe lép, akkor az ellenzéki politikusok és az újságírók egyharmada börtönbe kerül" - kommentálta a törvényhozás döntését a Korreszpondent ukrán hírportál írása szerint Mikola Tomenko, a parlament ellenzéki alelnöke. A Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök frakciójához tartozó alelnök kijelentette, hogy képviselőcsoportja felháborítónak tartja az indítványt - amelyet a kormányzó Régiók Pártjának egyik tagja nyújtott be -, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a javaslatot végül ne fogadja el a parlament.    Már a szavazás napján több ukrán újságíró erős szavakkal kommentálta a közösségi oldalakon a törvényjavaslatot.

 

"Leültetnek minden szóért, ami nem tetszik a hatalomnak. Ez a szólásszabadság ukrán módra" - írta Kszenyija Karpenko, a Korreszpondent című hetilap újságírója.    A Heorhij Gongadze meggyilkolt újságíró alapította Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársa, Szerhij Lescsenko szerint előre tudni lehet, kik lesznek azok az újságírók, akiket elsőként letartóztatnak a büntetőtörvénykönyv módosítása után.      Olekszandr Akimenko, a Forbes.ua hírportál újságírója pedig azt tanácsolta kollégáinak, hogy mostantól tartson otthon mindenki egy táskát összekészítve a börtönben szükséges holmikkal. A 450 fős ukrán parlament, a Verhovna Rada 244 képviselője mondott igent kedden a szóban forgó javaslatra, amely rágalmazásért akár 3-5 év börtönbüntetést helyez kilátásba.

http://korrespondent.net/ukraine/politics/1396533-tomenko-esli-zakon-o-klevete-budet-prinyat-tret-oppozicii-i-zhurnalistov-otpravyatsya-v-tyurmu
http://korrespondent.net/ukraine/politics/1396527-ukrainskie-zhurnalisty-rezko-otreagirovali-na-zakonoproekt-o-klevete
http://korrespondent.net/ukraine/politics/1396462-vr-namerena-vvesti-ugolovnuyu-otvetstvennost-za-oskorblenie-i-klevetu
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés