CoolPolitika.hu

Börtönbüntetés többmilliós banki csalás miatt

2012  //  Máj  //  22  //  MTI

Börtönbüntetés többmilliós banki csalás miattBörtönbüntetésre ítéltek kedden Ausztriában egy magyar és egy osztrák férfit, akik kilenc és fél millió eurót sikkasztottak el egy burgenlandi bank ügyfeleinek számlájáról - számolt be róla az osztrák média.

A 35 éves osztrák banki alkalmazottra öt és fél évet, a 37 éves magyar férfira hét és fél év börtönt szabott ki a kismartoni (Eisenstadt) bíróság csalás, lopás és hűtlen kezelés, illetve arra való felbujtás miatt. Az ítélet nem jogerős - számolt be róla az osztrák rádió (ORF). A csalássorozat hátterében az állt, hogy a két férfi közösen akart befektetni magyarországi üzleti vállalkozásokba. Az osztrák vádlott, aki a csalások idején az Oberbank kismartoni fiókjában dolgozott, beismerte bűnösségét, de azt állította, hogy magyar üzleti partnere félrevezette. Emellett azzal védekezett, hogy nem keletkezett anyagi haszna abból, amit tett. A bíró viszont rámutatott, hogy mindkét vádlott ismerten költekező, fényűző életvitelt folytatott. Az ítélethirdetéskor úgy fogalmazott, a két férfit a "határtalan kapzsiság" vezérelte.

 

A magyar vádlott - aki vagyon elleni bűncselekmények miatt Magyarországon büntetett előéletű - szintén bűnösnek vallotta magát, de tagadta, hogy ő volt a felbujtó az ügyben. A két férfi négymillió euró értékben akart Sopronban ingatlanba és egy szórakozóhelybe befektetni. Az osztrák férfi a vallomásában azt mondta, azután kezdte az ügyfelek pénzét elsikkasztani, hogy társa elhitette vele, hogy egy meghiúsult hitelígéret miatt pénzre van szükségük. Elsőként ötszázezer eurót tulajdonított el. Ehhez ügyfelek bankszámláit, értékpapírjait és betétkönyveit is felhasználta. A megrövidített ügyfelek között saját rokonai is voltak. Állítása szerint csak "áthidaló finanszírozásként" akarta felhasználni a pénzt, később vissza akarta fizetni.

 

Az osztrák vallomása szerint magyar partnere később segítséget kért tőle, azt állítva, hogy a lányát elrabolta egy bűnszervezet, és a váltságdíjhoz pénzre van szüksége. Az osztrák ezért további négy és fél millió eurót tulajdonított el a vallomása szerint. A tárgyaláson a magyar férfi tagadta, hogy ezt hitette el a partnerével. A hatóságok azt egyelőre nem tudták megállapítani, hogy mi lett az elsikkasztott pénz sorsa. A magyar vádlott ügyvédje a tárgyaláson azt mondta, hogy valamennyi elúszott különféle meghiúsult üzleti vállalkozásokban.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés