CoolPolitika.hu

Bortermelésbe kezd a királyi család

2011  //  Máj  //  10  //  MTI

Bortermelésbe kezd a királyi családSzőlőtermesztésbe és bortermelésbe kezd a brit királyi család.

A tervek szerint több mint 16 ezer szőlőtőkét ültetnek el a jövő héten a délkelet-angliai Berkshire grófságban elterülő Windsor Great Parkban, amely II. Erzsébet királynő kedvenc rezidenciájának, a Windsori kastélynak volt egykor a vadászparkja. A királyi szőlőtőkék gondozásáért a királyi birtok földjeit bérlő Laithwaites Wine cég szakemberei felelnek majd, akik hatalmas megtiszteltetésnek veszik, hogy részt vehetnek a munkálatokban. A királyi szőlészetben a pezsgők alapanyagául szolgáló három szőlőfajta: a chardonnay, a pinot meunier és a pinot noir tőkéi sorakoznak majd egymás mellett, mert a koronabirtok szőlőterméséből elsősorban pezsgőt akarnak előállítani.

 

Nagy-Britannia nem tartozik a hagyományos bor-és pezsgőnagyhatalmak közé, de a legfrissebb adatok szerint a tavalyi évben rekordnak számító négymillió palack került ki a helyi termelők pincéiből, vagyis a szigetországban készült nedűk egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A királyi család már régóta elkötelezett híve a legnagyobb brit bor-és pezsgőtermelőnek számító Chapel Down márkának, így nem véletlen, hogy a múlt heti királyi menyegzőn is került az asztalra a hazai borokból és pezsgőkből. Az új bortermelői kezdeményezésnek Fülöp herceg, a királynő 90 esztendős férje is aktív támogatója.

 

-Az angol bor elkötelezett híveiként hatalmas örömet jelent a számunkra, hogy segíthetünk az ital gyártásának beindításában és egyúttal az egész országban való népszerűsítésében - mondta Simon McMurtrie, a Laithwaites borokat jegyző, internetes borkereskedéssel foglalkozó Direct Wines vezetője. -Ez a kezdeményezés most még kezdeti fázisát éli, így csak később térhetünk rá a további részletekre" - tette hozzá. Általában három évnek kell eltelnie ahhoz, hogy bortermelésre alkalmas mennyiségű gyümölcs teremjen egy új szőlőskertben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés