CoolPolitika.hu

Bombay: elátkozott vonatok

2008  //  Júl  //  01  //  coolpolitika

Bombay: elátkozott vonatokAz indiai Bombay városában (új nevén Mumbaiban) a vonatokon utazók nap mint nap az életüket teszik kockára. Több millióan utaznak munkába a városi, illetve a peremvárosi vonalakon. A vagonokat nem ilyen nagy tömeg szállítására tervezték, ezért mindennapos a káosz a vonatokon, ami súlyos, gyakran halállal végződő baleseteket okoz.

A bombayi vasutakat a statisztikák szerint naponta hatmillióan veszik igénybe utazásra. A helyi érdekű vonatok itt a legzsúfoltabbak az egész világon. Az állandósult tülekedés és nyomorgás miatt komoly halálfélelmet élhet át az, aki a csúcsforgalomban felszáll egy bombayi vonatra.

- A járművek roppant kényelmetlenek - meséli a Podrobnosztyi hírügynökség helyszíni beszámolójában Kavita, egy egyetemista lány - mindenki lökdösődik, az állomásokon az utasok futkosnak, káosz uralkodik. Ráadásul, a vonatok igen nagy sebességgel haladnak, és mindössze két percet állnak a megállókban.

 

 


Mindezek gyakran vezetnek komoly balesetekhez: évente csaknem négyezren halnak meg az indiai nagyváros vonatain. Ráadásul a sérülteknek sokszor nem tudnak azonnali segítséget nyújtani - ami pedig akár életmentő is lehetne - mert nincs minden állomáson elsősegély-szolgálat.

- Naponta 25 sérült utas közül 12 veszti életét. A halálesetek fő oka a súlyos vérveszteség, mert későn érkezik az orvosi segítség, túl későn kerülnek kórházba - mondta el Szamir Zaveri, aki elveszítette egyik lábát, amikor megcsúszott, és a vonat alá esett.

 - Szerintem képtelenség létrehozni bármilyen olyan közlekedési formát, utat - beleértve a vasutakat is - amely százszázalékosan biztonságos volna - nyilatkozta a bombayi vasútvonalak biztonságának főfelügyelője. Egyetértett ugyanakkor azzal, hogy a város vonatain növelni kell a biztonságot, hogy ne történjen ennyi baleset. A szakértők állítólag már dolgoznak a problémán, ennek eredménye azonban korántsem tapasztalható. Évről évre tovább nő viszont a már most is jelentősen túlterhelt bombayi vonatok utasainak száma, és ezzel együtt, sajnos, az áldozatoké is.

 

(K. A.) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés