CoolPolitika.hu

Bolívia a világ leghosszabb csatornájának a megépítését fontolgatja

2009  //  Jún  //  01  //  COOLPOLITIKA

Bolívia a világ leghosszabb csatornájának a megépítését fontolgatjaAz Andoktól egészen a Csendes-óceánig tartó, több, mint 150 kilométer hosszú csatorna a világ leghosszabb ilyen jellegű építménye lenne.

Megépítésének ötletét három chilei mérnök vetette fel, szerintük a kivitelezés könnyebb lenne, mint a Londont és Párizst összekötő Csalagúté volt.A csatorna Charana városból indulna és a chilei és perui határ vonalát követné, először az Andok vonulatain haladna keresztül, majd átszelné az Atacama sivatagot. A csatorna a tervek szerint 800 méter széles lenne, egy mesterséges szigetnél érne véget a Csendes-óceánban.

 

A bolíviai és a chilei kormány is támogatja a csatorna megépítését, habár, erről még nem született döntés. Bolívia és Paraguay az egyedüli dél-amerikai államok, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal. Bolívia a XIX. Század végén vesztette el a tengeri hozzáférését, de ennek ellenére minden év március 23-án megünneplik a Tenger napját. Az állam gazdaságának nagy segítséget jelentene a csatorna, mivel így a fő exporttermékek, például a földgáz szállítása könnyebbé válna. A dél-amerikai országok többsége örömmel fogadta a tervezetet.

(CoolPolitika)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés