CoolPolitika.hu

Bojkottálnák az egyiptomi elnökválasztást

2010  //  Dec  //  10  //  MTI

Bojkottálnák az egyiptomi elnökválasztástA jövő évi elnökválasztás bojkottjára szólította fel az egyiptomiakat Mohamed el-Baradei, a 2005-ös Nobel-békedíj kitüntetettje. Egyúttal arra is figyelmeztetett a minap tartott parlamenti választások kapcsán, hogy erőszakhoz vezethet, ha a hatóságok megpróbálják elnyomni a reformpárti népi kezdeményezéseket.

El-Baradei, aki az éledező egyiptomi ellenzék egyik vezetője, "bohózatnak" nevezte a parlamenti választásokat, amelyen a jelenlegi kormánypárt aratott fölényes győzelmet. A korábban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezető posztját betöltő politikust az utóbbi időben többen kritizálták, amiért sok időt tölt külföldön, és inkább beszél, mint cselekszik. El-Baradei valószínűleg erre reagált a YouTube videómegosztó oldalra és a Facebook közösségi portálra is felrakott üzenetével, amelyben kijelentette: -A rezsimnek meg kell értenie, hogy jogunk van békésen demonstrálni a változást követelve. (...) Ha megtiltják ezt nekünk, az egyiptomiaknak nem marad más választásuk - bár remélem, erre nem kerül sor - mint az erőszak.

 

El-Baradei már a parlamenti választások bojkottjára is felszólította a lakosságot, de a legtöbb ellenzéki párt figyelmen kívül hagyta a felhívást. A szavazás első fordulója után azonban a két legnagyobb ellenzéki erő kiszállt a további küzdelemből. Az egyiptomi hatóságokat helyi és nemzetközi megfigyelők is választási csalással vádolják, és az amerikai kormány is rosszallását fejezte ki a szabálytalanságokkal kapcsolatban. Egyiptom minden kritikát visszautasított, és az állam belső ügyeibe való beavatkozásnak nevezett.

 

Feltételezések szerint a jelenlegi államfő, a 82 éves Hoszni Mubarak arra készül, hogy fiára örökítse át a hatalmat - bár lehet, hogy jövőre még harcba száll egy újabb hatéves elnöki mandátum megszerzéséért. El-Baradei szerint bojkottálni kell az elnökválasztást, ha a kormány alkotmánymódosításokkal nem teremt egyenlő versenyfeltételeket a feleknek. "Ilyen alkotmánnyal az egyiptomiak úgy élnek, mint egy rakás rabszolga" - mondta el-Baradei. "Ez a kormány utolsó esélye a felülvizsgálatra, s hogy demokratikus reformba kezdjen" - tette hozzá.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés