CoolPolitika.hu

Bizalmatlansági indítvány a horvát kormány ellen

2010  //  Okt  //  21  //  MTI

Bizalmatlansági indítvány a horvát kormány ellenBizalmatlansági indítványt terjesztett be szerdán a horvát kabinet ellen a legnagyobb ellenzéki párt, amely korrupció és gazdasági problémák miatt akarja megfosztani hatalmától a konzervatív kormánykoalíciót.

Az indítványt beterjesztő Horvát Szociáldemokrata Párt (HSD) a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vezette kormánykoalíciót tartja felelősnek az országot sújtó gazdasági problémák és az állami vállalatoknál kirobbant korrupciós botrányok miatt. A bizalmi szavazást harminc napon belül kell megtartani. Jadranka Kosor kormánya szűk többséggel rendelkezik a horvát parlamentben, és nem valószínű, hogy a HSD bizalmatlansági indítványa eléri célját. Elemzők szerint azonban a HSD ezzel nyomás alá helyezheti a kormánykoalíció kisebb pártjait az általános választások előtt egy évvel. Közvélemény-kutatások szerint jelenleg a HSD kis mértékben ugyan, de népszerűbb a HDZ-nél. A HSD mindössze szűk négy évig, 2000 és 2003 között vezette az országot azóta, hogy Horvátország 1991-ben elnyerte függetlenségét.

 

Jadranka Kosor tavaly nyár óta irányítja a kormányt. A horvát gazdaság az idén is, immár második éve zsugorodik. Kosor hatalomra kerülése után korrupcióellenes hadjáratot indított, amelynek során egy tucat állami vállalat vezetője ellen kezdődött vizsgálat, de az esetek többségében a vádemelések még nem történtek meg. Damir Polancec volt miniszterelnök-helyettes a legmagasabb rangú politikus, akit börtönbüntetésre ítéltek Horvátországban. Őt múlt pénteken ítélték 15 hónap börtönre állami és hivatali pénzekkel való visszaélés miatt. Kedden hamis számlázás miatt további egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A horvát vezetés reményei szerint 2011 közepére befejeződhetnek az EU-csatlakozási tárgyalások, ám ennek egyik feltétele a széles körben elterjedt korrupció elleni könyörtelen harc.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés