CoolPolitika.hu

Bírálják Grúziát egy szovjet emlékmű felrobbantása miatt

2009  //  Dec  //  22  //  MTI

Bírálják Grúziát egy szovjet emlékmű felrobbantása miattA katonai dicsőség emlékművét a második világháborúban elesetteknek állították, s Grúzia azzal indokolta eltávolítását, hogy a helyén húzzák fel az új grúz parlament épületét.

Oroszország már jó előre tiltakozott az emlékmű elbontásának terve ellen, amely az orosz külügyminisztérium állásfoglalása szerint "állami vandalizmus, és sérti a második világháborúban harcoló 700 ezer grúz emlékét".    Leonyid Szluckij, az állami duma külügyi bizottságának helyettes elnöke vasárnap kijelentette, hogy a Nyugatnak élesen el kell ítélnie a történteket, mivel az ENSZ már többször elítélte a fasizmus ellen harcolóknak állított emlékművek megrongálását. A felelősséget - tette hozzá - Miheil Szaakasvili elnöknek kell viselnie.         Megfigyelők arra emlékeztettek, hogy Oroszország hasonlóan élesen reagált, amikor két éve Észtországban egy hasonló hősi emlékművet - az úgynevezett Bronzkatonát - áthelyezték a tallini városközpontból.

 

Moszkvában az utóbbi napokban a Kreml iránt lojális ifjúsági szervezetek tagjai tüntettek Grúzia követségnél. Néhány tüntetőt a hatóságok őrizetbe vettek. A Bronzkatona esetében annak idején valóságos csatározás zajlott a tüntetők és a rendőrök között, s a fiatalok sokáig követték Észtország nagykövetét. Tibiliszi azzal utasította vissza a moszkvai bírálatokat, hogy az emlékművet áthelyezik, a részét képező szobrot restaurálják.  

 

A kutaiszi emlékmű 46 méter magas beton keretének robbantásához ugyan lezárták a környéket, de néhány törmelék egy 200 méternyire lévő udvarba repült, kioltotta egy anya és nyolcéves lánya életét és négy embert megsebesített. A szobor sorsára vonatkozó tervek egyelőre nem világosak. A szerencsétlenséget az ügyészség  szerint a biztonsági előírások megsértése okozta. Miheil Szaakasvili elnök azonnal felmentette tisztségéből az Imereti terület kormányzóját: e területen van Kutaiszi, Grúzia második legnagyobb városa.

 

Oroszország és Grúzia között igen feszült a kapcsolat, amióta grúz erők tavaly augusztusban megtámadták Dél-Oszétiát, és Moszkva a szakadár terület védelmére bevetette hadseregét, és egy ötnapos háborúban visszaverte a behatolókat. A két állam kölcsönösen egymást vádolja a vérontás miatt. Az ENSZ által megbízott szakértő csoport arra jutott, hogy a háborút Grúzia kezdte. Oroszország nem sokkal később elismerte a Grúziától elszakadt Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét, s példáját néhány ország követte, részben Oroszországtól kapott jelentős javak fejében.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés