CoolPolitika.hu

Bírálják az európai hallgatást

2012  //  Már  //  30  //  MTI

Bírálják az európai hallgatástÉlesen bírálták az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi bizottságában (LIBE) azt, hogy számos európai kormány elhallgatja a CIA titkos európai börtöneivel kapcsolatos információkat.

A LIBE ezen a héten kezdte meg annak az EP-jelentésnek az előkészítését, amely súlyos emberi jogi jogsértések feltárására irányul azzal kapcsolatban, hogy értesülések szerint a korábbi években az Egyesült Államok hírszerzése titkos európai börtönökben tartott fogva hosszabb-rövidebb ideig terrorizmussal gyanúsított személyeket, majd őket titokban a Kuba szigetén található Guantánamo amerikai támaszponton berendezett börtönbe szállította. Hélene Flautre zöldpárti francia EP-képviselő szerint az amerikaiak tevékenységét eltussoló európai kormányok bűnrészesek emberrablásban, kínzásban, személyi szabadságtól történt megfosztásban.

 

A képviselő úgynevezett saját kezdeményezésű jelentést kíván készíteni az ügyben. Elmondta, hogy jelentős mennyiségű bizonyíték gyűlt össze ezekről a cselekményekről, de sajnálattal állapította meg, hogy a meghívott dán, litván, lengyel és román kormány "nem tudott eleget tenni" a LIBE meghívásának. Flautre értesüléseit megerősítette Julia Hall, az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet terrorizmussal foglalkozó szakértője is. Egyelőre nem nehezedik nyomás az érintett európai kormányokra a közvélemény részéről - állapította meg Sophie Int Veld holland liberális EP-képviselő. A portugál szocialista Ana Gomes megfogalmazása szerint az európai kormányok "egyértelmű cinkossága" állapítható meg.

 

Szintén a további vizsgálódás mellett foglalt állást Michele Striffler francia néppárti EP-képviselő. A vitában Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő azt mondta: "rossz álomnak tűnik", hogy az Egyesült Államok kormánya európai földön ilyen súlyos bűncselekményeket, kirívó súlyú emberi jogi jogsértéseket követhetett el. Szerinte "bizarr, hogy ugyanez az Egyesült Államok változatlanul az emberi jogok fő védelmezőjének tünteti fel magát".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés