CoolPolitika.hu

Bevándorlókat fosztanak meg állampolgárságuktól

2011  //  Júl  //  22  //  MTI

Bevándorlókat fosztanak meg állampolgárságuktólA kanadai kormány legkevesebb 1800 olyan bevándorlót foszt meg az állampolgárságtól, aki csalással szerezte meg státusát - közölte csütörtökön a The New York Times.

Az ottawai magyar nagykövetségnek csütörtökön nem volt tudomása arról, hogy az intézkedés magyarokat is érintene. Jason Kenney kanadai bevándorlásügyi miniszter kijelentette, hogy a retorzió többségében olyan személyeket érint, akik hamisított okmányokkal bizonyították: megfelelnek annak a honosítási követelménynek, hogy az állampolgárrá válásuk előtti négy évből hármat Kanadában töltöttek el. A kanadai hatóságok ritkán nyúlnak az állampolgárságtól való megfosztás eszközéhez, tavalyi adatok szerint 1977 óta összesen 66 esetben éltek vele. A tervezett intézkedésről értesített személyek a bíróságon támadhatják meg a büntetőintézkedést. Az eddigi tapasztalatok szerint az eljárás igen sokáig elhúzódhat.

 

Jason Kenney szerint a kanadai bevándorlási törvények kijátszása nemzetközi szintű iparággá nőtte ki magát. A miniszter úgy vélekedett, hogy az érintettek többsége nem fordul majd bírósághoz, mert általában nem is élnek életvitelszerűen Kanadában, és mert az ellenük felhozott bizonyítékok megalapozottak.    Kenney hangsúlyozta, hogy az állampolgárságot hamisító ügynökségek segítségével megszerző emberek általában nem is akarnak Kanadában letelepedni, csak ki akarják használni a státusszal járó ingyenes orvosi ellátás, a támogatott felsőoktatás és a kanadai útlevél nyújtotta előnyöket. -Azért vagyok itt, hogy megmondjam ezeknek az embereknek: a kanadai állampolgárság nem eladó - jelentette ki Jason Kenney. A kanadai hatóságok kétéves nyomozati munka után jutottak el odáig, hogy megkezdhessék a csalással megszerzett állampolgárság visszavonását. Az érintetteket ezekben a napokban értesítik az intézkedésről.

 

A 34 milliós Kanada tavaly 280 ezer bevándorlót fogadott be, amire több, mint egy fél évszázada nem volt példa. Az ország az elmúlt évtizedben évente átlagosan negyedmillió embernek adott állandó lakhatási engedélyt. Mivel a kanadai is elöregedő társadalom, több politikai csoportosulás is követelte a bevándorlás szabályainak megkönnyítését. A lakosság azonban, amely általánosságban támogatja az immigráció fenntartását, nem lelkesedik a bevándorlás mértékének növeléséért. Az Angus Reid egy 1700 fős mintán elvégzett felmérése szerint a kanadai felnőttek 46 százaléka vélekedik úgy, hogy a bevándorlás negatív hatással van az országra, s csak 34 százalék vélte úgy, hogy a "vérfrissítésnek" kedvező hatása van.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés