CoolPolitika.hu

Betiltották a friss élelmiszerek importját a erőmű körzetéből

2011  //  Már  //  25  //  MTI

Betiltották a friss élelmiszerek importját a erőmű körzetébőlAusztrália, Kanada és Oroszország is betiltotta, illetve szigorította az egyes számú fukusimai atomerőmű körzetében előállított friss élelmiszerek importját.

Korábban az Egyesült Államok, Franciaország, Szingapúr és Hongkong vezetett már be tilalmat vagy korlátozásokat a Japánból érkező friss termékek importjára. Közel két héttel a Japánt sújtó egyik legsúlyosabb természeti katasztrófa után nemcsak a szigetországban, hanem külföldön is nyugtalanságot váltottak ki a radioaktív sugárzás következményei a táplálkozási láncot és a vizet illetően. Kan Naoto japán miniszterelnök szerdán elrendelte a Fukusima körüli négy prefektúrából származó egyes zöldségek és nyerstej árusításának tilalmát, mert a megengedettnél nagyobb mennyiségű radioaktív részecskéket találtak több mintában. Hat másik prefektúrában fokozták az ellenőrzéseket.

 

Ausztrália csütörtökön tiltotta meg a súlyosan megrongálódott és radioaktív sugárzást kibocsátó atomerőmű körzetéből származó élelmiszer-ipari termékek behozatalát, de hangsúlyozta azt is, hogy a fogyasztók számára a kockázatok elhanyagolhatóak. Hongkong szerdán ugyanezt a döntést hozta, miután három zöldségmintában sugárszennyezést mutattak ki. Kanada szigorítja az ellenőrzést a Fukusima, Gunma, Ibaraki és Tocsigi prefektúrából érkező tejtermékek, zöldségek és gyümölcsök esetében. Oroszország e négy prefektúra esetében teljes körű behozatali tilalmat vetett ki. Gennagyij Onyiscsenko országos tisztifőorvos közölte, hogy elsősorban a zöldségek esetleges sugárfertőzöttsége aggasztja a hatóságokat.

 

Az orosz Távol-Keleten, Habarovszk térségében vesztegzár alá helyeztek egy hajót, legénységét pedig orvosi megfigyelésre vitték, miután a gépteremben a természetes háttérsugárzást háromszorosan meghaladó értéket mértek. A hajó a közelmúltban Fukusima közelében járt. A tengervíz sugárszennyezettségének kimutatása után a japán egészségügyi miniszter is fokozta a tengerpartok mentén kifogott halak és puhatestűek ellenőrzését. Egyes termékek, így a kagylók ára zuhanórepülésbe ment át tokiói Cukidzsin, a világ legnagyobb halpiacán, ahol a megszokott ár feléért is lehetett vásárolni például tengerisünöket.

 

Tokióban szerdán a vezetékes ivóvíz radioaktív jódtartalma kétszeresen haladta meg az egészségügyi határértéket, ezért a hatóságok azt ajánlották a főváros 13 millió lakosának, hogy a csecsemőknek csakis palackozott vizet adjanak. Siba és Ibaraki prefektúrában több településen szintén azt tanácsolták a szülőknek, hogy palackos vizet adjanak a csecsemőknek. A japán televíziók csütörtök reggeli műsoraiban szakértők hosszasan válaszoltak a nyugtalankodó szülők kérdéseire.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés