CoolPolitika.hu

Besúgó migránsok maradhatnak Franciaországban

2009  //  Feb  //  08  //  coolpolitika

Besúgó migránsok maradhatnak FranciaországbanIdeiglenes tartózkodási engedélyt ígér a francia vezetés azoknak az illegális bevándorlóknak, akik információkat adnak a hatóságoknak az embercsempész-hálózatokról. Jogvédők azonban máris tiltakoznak az ötlet ellen, óva intve a kormányt, hogy besúgókat csináljon a nehéz sorsú külföldiekből.

Ideiglenes tartózkodási engedéllyel maradhatnak Franciaországban azok az illegális bevándorlók, akik együttműködnek a rendőrséggel, és elárulják, hogyan, kiknek a segítségével jutottak az országba. Ezt Eric Besson bevándorlásügyi miniszter jelentette be egy rádióinterjúban, hozzátéve: a javaslat elsődleges célja az embercsempészekkel szembeni küzdelem hatékonyabbá tétele. Rámutatott, hogy az illegális bevándorlók már csak azért sem fordulhatnak most a hatóságokhoz, mert a hatályos jogszabályok szerint letartóztatnák őket. A felkínált lehetőség viszont, hogy törvényessé tegyék tartózkodásukat az országban, szerinte ösztönözné őket az együttműködésre.

A miniszter ötletét azonban nem fogadták kitörő örömmel a jogvédők. Az SOS-Rassizmus elnevezésű szervezet tiltakozott amiatt, hogy rendőrségi besúgókat akarnak csinálni a bevándorlókból. - Az illegális bevándorlókkal kapcsolatos jogszabályokat a külföldiek jogainak figyelembe vételével kell kialakítani, nem pedig pusztán rendőri érdekek alapján - idézte a newsru.com a szervezet képviselőjét.

Más civil szervezetek pedig kétségüket fejezték ki afelől, hogy a javaslat beváltaná a hozzá fűzött reményeket, vagyis valóban segítene az embercsempészet elleni küzdelemben. Mint emlékeztettek, egy hasonló jogi lehetőség a prostitúcióra kényszerített külföldi nők esetében sem hozott semmilyen komoly eredményt a bűnszövetkezetek elleni harcban, ráadásul, a bajba nők helyzetét sem könnyítette meg.

A francia kormány által januárban közzétett adatok szerint tavaly csaknem 30 ezer illegális bevándorló távozott az országból, egyharmaduk önként, a többi kitoloncolással. Emellett 2008-ban az európai országok közül Franciaországban nyújtották be a legtöbb menedékkérelmet, 42,5 ezret, amiből több mint 11 ezret fogadtak el a francia hatóságok.      

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés